DELA
Foto: PRESSBILD

Talmansträff med självstyrelsefirande i Helsingfors

Talmanskollegerna Jörgen Pettersson och Jussi Halla-aho träffades på fredagen i Helsingfors.
– Talman Halla-aho uppvisar stor förståelse och intresse för åländska frågor, säger Jörgen Pettersson.

Enligt ett presssmeddelande diskuterade de två talmännen bland annat utmaningen med jämbördig lagstiftning från två olika parlament där ålänningarna har två lagböcker att följa i sin vardag. De berörde också den pågående revisionen av självstyrelselagen och de ständigt aktuella frågorna kring beredskap och säkerhet.

Jörgen Pettersson bjöd in sin kollega samt alla finländska riksdagsledamöter till en föreställning av musikalen Havsandar i Helsingfors till hösten.

Han bjöd också in Jussi Halla-aho att besöka Åland under nuvarande mandatperiod.

Efter träffen i den finländska talmannens arbetsrum på riksdagen åkte de båda till Ålandskontoret i Helsingfors för att smygstarta det åländska självstyrelsefirandet.

– För andra året i rad ordnade vi på representationen i Helsingfors en mottagning med anledning av vår självstyrelsedag. Det var särskilt glädjande att såväl riksdagens talman Jussi Hala-aho som ambassadören från Spanien Fernando Fernandez-Arias Minuesa och ministerråd Jesper Stig Andersen från Danmarks ambassad närvarade vid mottagningen. Det visar att Åland intresserar såväl i Helsingfors som i vår nära omvärld” – säger Ålands representant i Helsingfors Johan Ehn.