DELA
Foto: Ida K Jansson
Susanne Lehtinen har sagt upp sig från tjänsten som socialdirektör i Mariehamn. Vad hon ska göra nu vet hon inte.

Socialdirektören har sagt upp sig

    Susanne Lehtinen, som är socialdirektör i Mariehamn har sagt upp sig.

    – Det är en ny valperiod, en ny socialnämnd, en ny förvaltningsstadga och andra reformer. Det kan vara bra att kliva av i skarven mellan det gamla och nya, säger hon om tidpunkten.

    Susanne Lehtinen har jobbat som socialdirektör i Mariehamn i tretton år, tillsammans med fyra olika stadsdirektörer. Nu har hon kommit till vägs ände och bestämt sig för att göra något annat.

    – Det är väl aldrig lätt att hitta rätt tidpunkt för att säga upp sig, säger hon men konstaterar att skarven mellan det nya och gamla kan vara ett bra tillfälle.

    Hon jobbar kvar till den sista mars.

    – Jag vill gärna få bokslutet klart och jag vill göra samarbetsförfarandet för dryga 30 personer som ska övergå till KST med ordning. Jag vill planera så att det ska bli så bra som möjligt.

    Hon har trivts bra med jobbet.

    – Annars hade jag inte varit här i tretton år.

    – Jag har haft fria händer, jag har fått omorganisera, utveckla … det har varit en tillåtande miljö och jag har trivts. Det är mycket som har hänt och jag har haft jättebra och trevlig personal. På det viset är det ledsamt. Det blir jobbigt när man haft många år tillsammans.

    Hon sade upp sig på måndagen och informerade även sin personal då.

    – Det var en och annan tår på mitt kontor. Det är ledsamt att lämna, men det är ett beslut som vuxit fram under den senaste tiden. Lätt har det inte varit.

    Vad har varit den största utmaningen?

    – Det har varit utmaningar av olika karaktärer. När jag började 2007 var organisationen inte effektiv. Så jag började med en omorganisering och sju avdelningar blev tre.

    Stor del av arbetet har handlat om organisering, kopplat till ekonomi.

    – Det mesta är lagstadgad service, det måste man ha med sig. Kommuninvånarna har rätt till olika service och då ska vi uppfylla lagens krav.

    En annan del av arbetet har varit samarbetet med politikerna.

    – Det som förändrats under de här åren är sättet att driva politik. När jag var ny så hände det ofta att politiker ringde och ville ha fakta, kunskap och utredningar. I dag är det ingen som ringer till oss. Det är märkligt.

    Hon ser det som en av tjänstemännens uppgifter, att stå till tjänst med kunskap.

    – Tonen har blivit hätsk i politiken. Det är mycket hårda ord mellan olika meningsmotståndare och mot tjänstemännen. Det är inte särskilt konstruktivt och positivt.

    Har diskussionen, till exempel den om treskifte inom äldrevården, påverkat beslutat att sluta?

    – Det är redan ganska länge sedan. Jag tycker inte det var sakligt alla gånger. Den politiska organisationen och tjänstemännen, det är oundvikligt att vi har olika åsikter, men där tycker jag att man bör hålla isär sak och person och inte gå till personagrepp. Det är en skälig regel som borde vara lätt att hålla sig till.

    Hätskheten mot tjänstemän har blivit värre under den förra mandatperioden, upplever hon.

    Vad ska du göra i stället?

    – Det vet jag inte ännu. Tiden får utvisa det.

    Vad vill du göra?

    – Jag ska jobba till mars och sedan ska jag vara lite ledig, men jag är ganska öppen för olika saker. Mina honnörsord organisering och strukturering, att jobba i förändring. Tiden får utvisa vad jag ska göra, säger hon.