DELA
Foto: Stefan Öhberg

Tre miljoner minus för Fifax

Förlusten för Fifax blev 3 miljoner för det första halvåret 2024. Fiskodlingsföretaget hade ingen omsättning men fiskbeståndet växer enligt planerna och man förbereder för den kommersiella starten under andra halvåret 2024.

Det meddelade Fifax i halvårsrapporten som kom vid niotiden på onsdagskvällen.

Rörelseresultatet för de sex första månaderna blev minus tre miljoner (-3,3 miljoner samma period i fjol).

Fifax samlade in en halv miljon euro i ett konvertibelt lån i juni.

”Ytterligare finansiering är en förutsättning för att slutföra återuppstarten av hela anläggningen enligt planerna. Bolaget för långt framskridna förhandlingar för ytterligare lånefinansiering. Tillstånd att ta in ytterligare lånekapital upp till 2,5 miljoner euro har erhållits från de nuvarande långivarna, förutsatt att vissa villkor uppfylls.”

I juli ingick Fifax ett avtal med sjömatshuset Kalavapriikki i Kuopio om årliga leveranser på cirka 1 200 rensad fisk, med start i höst. I avtalet ingår en förhandsbetalning på 1,4 miljoner euro som betalas i rater under Fifax pågående räkenskapsperiod.

Vid årsskiftet var fiskbeståndet 59 ton. I slutet av juni hade det ökat till 337 ton. (pd)

Så här kommenterar Fifax vd Samppa Ruohtula halvårsrapporten:

!Första halvåret 2024 har aktiviteten stadigt ökat på Eckerö anläggningen i takt med fiskbeståndets utveckling. Vi har regelbundet infört nya partier ägg sedan återuppstarten i Mars 2023. Fiskbeståndet växte från 59 ton vid årsskiftet till 337 ton i slutet av juni och hade vid tidpunkten för publicering av denna rapport nått cirka 500 ton. Medelvikten i bassängen med de största fiskarna var över 700 gram i slutet av juni, och hade vid tidpunkten för publicering nått över 1 kg.

Förbättringsåtgärderna enligt vår plan för ökad biosäkerhet, bättre vattenkvalitet och bättre tillväxt som målsättning har utförts så att den tekniska kapaciteten alltid funnits tillgänglig för det ökande fiskbeståndet. Expansioner i first-feed och yngelenheten togs i bruk under våren och i april flyttade de första fiskarna till den andra grow-out enheten. I slutet av juni var totalt 16 av de stora grow-out bassängerna i användning och till och med mitten av augusti hade ytterligare 6 bassänger tagits i bruk. Förbättringsåtgärderna för att ta den tredje grow-out enheten i bruk under hösten har också inletts, tillsammans med förberedelserna inför återuppstart av slakt och leveranser. Utvecklingsåtgärderna i både teknik och arbetsprocesser har hittills visat tydliga positiva resultat i bl.a. vattenkvalitet och tillväxtparametrar.

Under våren har vi också haft glädjen att igen kunna förbereda för den kommande försäljningsstarten, och har fört en aktiv dialog med våra kunder. I juli kunde vi också meddela om att vi ingått ett strategiskt samarbete med sjömatshuset Kalavapriikki, ramavtalet omfattar 1200 ton rensad fisk på årsnivå.

Bolaget har varit beroende av tilläggsfinansiering för att genomföra återuppstarten och finansiering är fortsättningsvis i fokus under slutet av året. I juni fick vi 0,5 miljoner euro finansiering från vissa aktieägare i form av ett konvertibelt lån och bolaget för i nuläget långt framskridna förhandlingar för ytterligare finansiering i form av främmande kapital.

Marknadsutsikterna för landbaserad fiskodling fortsätter vara lovande, och megatrender både lokalt och globalt stöder Fifax strategi. Efterfrågan på laxfisk estimeras växa snabbare än utbudet och behovet att utveckla allt mer hållbara lösningar blir allt större. Inom den landbaserade sektorn är förväntningarna positiva gentemot en liten grupp globala föregångare, inklusive Fifax, vilka under 2024-2025 förväntas få volymleveranserna igång. Konsulteringsverksamheten, som vi fortsätter utveckla parallellt med Eckerö omstarten, siktar till att utnyttja denna föregångarerfarenhet, och bidra till att hjälpa industrin att expandera vidare.

Under andra hälften av 2024 fortsätter vi enligt planen med att köra upp mot fullt kapacitetsenligt fiskbestånd och leveransnivå, och vi genomför samtidigt de återstående förbättringsinvesteringarna. Vi är också mycket glada att förbereda för försäljningsstarten, som vi ser mycket fram emot under hösten.”

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp