DELA
Foto: Stefan Öhberg
Viltremsan visar var en viltolycka ägt rum. Övriga trafikanter som passerar en remsa behöver inte göra något, förutom att vara uppmärksamma då eftersöksjägare och jakthundar kan finnas i området. Själva remsan tas omhand av eftersöksjägarna.

Tusentals viltremsor redan i användning

De 2 000 viltremsor som landskapet köpte in gick åt direkt. Nu har en laddning på 10 000 till anlänt. Målet är att i varje fordon ska finnas en remsa som enkelt kan placeras ut om olyckan är framme.

Varje år sker hundratals olyckor på Åland där vilda djur, främst rådjur, är inblandade. Ifjol inträffade åtminstone 271 olyckor med hjortdjur på de åländska vägarna, jämfört med 241 under år 2017, enligt statistik från Åsub.

Runtom i landskapet finns så kallade eftersöksjägare som frivilligt ställer upp och söker efter skadade djur i samband med viltolyckor. För att öka jägarens chans att hitta det skadade djuret måste olycksplatsen märkas ut och bland Ålands aktiva eftersöksjägare har man önskat att viltremsor skulle finnas gratis även på Åland.

Landskapet ser till att remsor finns på Fordonsmyndigheten, lättillgängligt att sätta i bilen till exempel i samband med besiktningen.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!