Ukrainska bildkonstnärer ställer ut i Qben
Bland de cirka 300 ukrainare som flytt till Åland finns åtminstone tre konstnärer: Olga Serdiuk, Natalya Nalyvayko och Maryna Kovtum. Nu visar de egna verk i Qben, i en utställning där besökare är välkomna att delta som medskapare.
”Bland solrosor och fredsduvor”: så heter utställningen i Qben i Ålands konstmuseum. Den öppnas officiellt i morgon torsdag av Monica von Frenckell, Ukrainavolontär som varit med om att genomföra många insamlingar och resor med förnödenheter till krigets Ukraina.
– Den här utställningen är en del av ett icke-planerat integrationsprojekt, där både konstnärerna och barnen är med, säger Monica von Frenckell.
”Bland solrosor och fredsduvor” är interaktiv på det sättet att besökare – stora som små – är välkomna att sätta sig ner och skapa egna solrosor och fredsduvor av material som tillhandahålls av museet. Väggarna är vid pressvisningen redan prydda med blommor och fåglar skapade av ukrainska barn och vuxna i en workshop som leddes av utställningens kurator Erin Gäddnäs.
– Jag började förbereda modeller åt barnen men jag märkte sedan att det blir mycket bättre om de får göra som de vill, säger Erin Gäddnäs.
Akryl och olja
Olga Serdiuks två tavlor, i svart och vit färgskala, heter Balans I och Balans II. De är målade i akryl.
– Oppositionen mellan de två polerna upprätthåller balansen i universum, säger hon.
Natalya Nalyvayko studerade konst i Luhansk, och arbetade som arkitekt innan kriget bröt ut. Hon medverkar med tre oljemålningar: ”Trött men inte trasig”, ”Hoppas”, och ”Ukraina”.
– I mina målningar har jag avbildat det ukrainska folket som är trötta på det långa kriget, men som hållit ut utan att brytas ned och som fortsätter att leva under svåra förhållanden. Jag har avbildat dem som solrosor, säger Natalya Nalyvayko.
Maryna Kovtum, med en bakgrund som grafisk designer, har målat två tavlor – ”Väntar” och ”Hope” – i olja, men där hon tekniskt gått till väga som om hon målade akvarell.
– Jag har alltid ritat. Konsten hjälper mig att leva vidare och hoppas, säger hon.
Alla tre har målat sina tavlor hemma, och snabbt har det gått.
– Vissa av tavlorna är inte torra än, varnar Susanne Procopé-Ilmonen, överintendent för Ålands konstmuseum.
För Erin Gäddnäs var det en gripande upplevelse att arbeta med de ukrainska barnen i workshopen inför utställningen.
– De här barnen har ryckts upp med rötterna men där satt de och pysslade, och de går i skolan och lär sig språket. Jag vill fylla väggen i utställningen med hopp och fred.
BLAND SOLROSOR OCH FREDSDUVOR
På Åland bor i dag cirka 300 flyktingar från Ukraina. Ålands konstmuseum visar den interaktiva utställningen ”Bland solrosor och fredsduvor” för att uppmärksamma deras situation.
”Barn som flytt från Ukraina har påbörjat utställningen och nu är det du som får fortsätta. Under utställningstiden är du välkommen att bidra med en egen fredsduva eller solros”, skriver museet i sin presentation av utställningen.
Museet berättar vidare i presentationen att solrosor har odlats i Ukraina sedan mitten av 1700-talet, och att solrosen blivit en nationell symbol, inte bara för sin ekonomiska betydelse utan också för skönheten den tillför landsbygden.
Utställningen pågår till den 28 januari 2024. Vernissage hålls torsdagen den 9 november kl. 16.00. Utställningen öppnas av Monica von Frenckell.