DELA
Foto: Erkki Santamala

Utrikesministeriet: Att säga upp Ålandskonventionen inte möjligt

Att säga upp Ålandskonventionen förefaller inte vara möjligt. Det konstaterar utrikesministeriet i den folkrättsliga utredning av Ålands internationella särställning som offentliggjordes i dag.

Ministeriet skriver att det inte ingår uppsägningsbestämmelser i konventionen, och att parterna vid undertecknandet inte hade för avsikt att tillåta någon uppsägning av den. Man har också kommit fram till att Finland själv bekräftat relevansen och betydelsen av konventionen vid flera tillfällen, senast i samband med anslutningen till Nato.

Inga åtgärder mot konsulatet

När det gäller konsulatet skriver ministeriet att det inte finns något rättsligt säkert sätt att säga upp eller suspendera ställningen för det ryska konsulatet i Mariehamn, som regleras i artikel 3 i Moskvafördraget. Undantaget är om suspensionen sker som motåtgärd mot en handling mot Finland som strider mot folkrätten. I övrigt konstaterar man att en uppsägning av artikel 3 inte kan ske ensidigt, utan att det krävs förhandlingar och samtal parterna emellan.

Regeringens kommunikationsavdelning skriver i ett pressmeddelande att president Sauli Niinistö och Utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet tagit beslut om att inte vidta några åtgärder mot konsulatet, ett beslut som baserats på vad som står i rapporten.

Den omtalade folkrättsliga utredningen av Ålands internationella särställning är nu klar och kan läsas i sin helhet här.