DELA
Foto: Jeanette Östman/SPT
Vård- och omsorgspersonal som inte har genomgått en covidinfektion de senaste sex månaderna omfattas av vaccinkravet. Ett fåtal anställda ute i kommunerna har omplacerats och 20 inom ÅHS.

Delta i Åland Gallup: Vad tycker du om sjukavdraget?

Debatten har varit hård om sjukdomskostnadsavdraget, som landskapsregeringen vill slopa. Nu frågar Nya Åland vad du tycker om förslaget i Åland Gallup.

Landskapsregeringen vill slopa sjukdomskostnadsavdraget, eftersom man anser att det är föråldrat, byråkratiskt, rättsosäkert och i allt högre grad gynnar höginkomsttagare.

Oppositionen har i debatten kraftigt kritiserat förslaget – och även lagtingsledamöter från regeringsmajoriteten har hållit med om att regeringen borde ha presenterat de kompenserande åtgärderna i samband med förslaget att slopa avdraget.

Nu frågar Nya Åland vad du tycker i Åland Gallup. Är det bra eller dåligt att avdraget ska tas bort?

Du har även chans att med egna ord berätta hur du tänker eller hur du påverkas av att avdraget slopas.

Företagarna på Åland ställer samtidigt en fråga om dina lunchvanor. Äter du lunch på restaurang i samma utsträckning som tidigare? Mer sällan? Oftare?

Som vanligt ställs även frågan om vilket parti du skulle rösta på om det var val i dag.

Åland Gallup är öppen fram till söndag klockan 23.59.

Så här deltar du

Du hittar gallupen HÄR.

Skriv in din mobilnummer, men lämna bort den första nollan. Klicka på ’skicka verifieringskod’. Du kan använda både ett finländskt och svenskt mobilnummer.

Du får ett sms med en verifieringskod som du ska skriva in i nästa steg, sedan kan du svara på frågorna.

Det är gratis att delta. Du kan enbart delta en gång.

Om du får ett felmeddelande om att du redan deltagit (men inte gjort det) kan du pröva starta om din webbläsare.

Du deltar anonymt, eftersom alla deltagare anonymiseras så snart verifieringskoden skickats med hjälp av en utomstående tjänst.

Det här är Åland Gallup

Åland Gallup görs av Mats Adamczak, statistiker, och modellen har utvecklats kontinuerligt sedan starten 2018.

Åland Gallup görs genom att deltagarna själv söker upp gallupen eller prenumererar på den.

Svaren viktas enligt kön, ålder, bostadsort och hur man röstat i det senaste valet. Viktning innebär att svar får större eller mindre betydelse beroende på om en viss grupp är överrepresenterad.

Antalet osäkra väljare är gallupens akilleshäl. Under mandatperioden är en högre andel väljarna osäkra, medan andelen minskar i närheten till val.