DELA
Foto: ©Kela

Värdsläget syns i mammalådan 2023

Det osäkra världsläget och den allmänna kostnadsökningen påverkar innehållet i FPA:s moderskapsförpackning.

Innehållet i nästa års moderskapsförpackning, den såkallade mammalådan, har offentliggjorts.

I ett pressmeddelande skriver man att det osäkra världsläget och prishöjningarna påverkar innehållet.

”Med de 170 euro som används för en förpackning får man inte längre lika många produkter som tidigare.”

Mammalådan 2023 innehåller 38 produkter, vilket är 12 produkter färre än året innan och 17 produkter färre än året före det.

”Av detta kan man sluta sig till att urvalet i förpackningen minskar. I början av året föreslog vi att värdet på förpackningen skulle höjas med 30 euro per förpackning, men vårt förslag fick tyvärr inte gehör. Positivt är dock att ansvarsfullheten, kvaliteten och hållbarheten när det gäller produkterna har förbättrats avsevärt under de senaste åren”, säger Veera Petäjä, ansvarig planerare i fråga om innehållet i moderskapsförpackningen, enligt pressmeddelandet.

Sedan 85 år tillbaka

Mammalådan har varit ett stöd för barnfamiljer i Finland i 85 år. När den kom var den ett nytt, innovativt och konkret sätt att hjälpa lågavlönade mödrar att komma igång.

Kommer förpackningen att finnas kvar om 85 år?

Det hoppas FPA.

”Vi på FPA hoppas att moderskapsförpackningen fortsätter vara ett stöd för familjerna i 85 år till”, säger Petäjä.

”Förpackningen är ett sätt att stödja familjer när det går bra men också i svåra tider. Det är fortfarande cirka två tredjedelar som väljer förpackningen i stället för moderskapsunderstödet i form av en penningsumma, så förpackningens popularitet har inte minskat.”

Information även på samiska

Uteoverallen är en av de mest omtyckta produkterna i mammalådan. Efter en publikomröstning föll mönstervalet på ett mörkblått Muminmönster. Till åkpåsen som kan göras om till ett täcke valdes ett grått motiv som föreställer djurfamiljer.

Följebrevet i moderskapsförpackningen innehåller nästa år information om föräldradagspenningarna även på samiska. De första förpackningarna delas ut i början av 2023.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp