DELA
Foto: Jonas Edsvik
Konstnären Jonas Wilén känner sig stolt och hedrad över nomineringen till Publishingpriset. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Veckans Wilén nominerad till stort svenskt pris

Nya Ålands Tidningsaktiebolag och Jonas Wilén kan vinna Publishingpriset i Sverige för utgivningen av Veckans Wilén 1 och 2.– Det är inte många som ligger i nivå med de här, säger tävlingsdirektören om Wiléns bilder när han bläddrar i tvåbandsverket.

Nomineringen gäller årets bästa trycksak i kategorin ”bildverk”.

Såväl utgivarna som konstnären är naturligtvis stolta och hedrade över nomineringen till det stora branschpriset.

– Det känns förstås fantastiskt att få ett sådant erkännande. Vi har ju alltid vetat att hela konceptet med Veckans Wilén är unikt med åländska mått mätt, men det känns väldigt häftigt att det nu uppmärksammas på det här sättet även utanför Åland. Sedan är det coolt att det är experter på kommunikation som har valt ut ett åländskt verk i konkurrens med de allra bästa bildverken i Sverige, säger Nya Ålands chefredaktör Anna Björkroos.

– Ja, det var verkligen en riktigt rolig överraskning! Jättekul att böckerna får ett sånt erkännande. Bara att bli nominerad känns lite stort, säger Jonas Wilén.

Tävlingsdirektör för Publishingpriset och ordförande i juryn är Björn Karlsson.

– Kategorin är alltså det som engelsmännen kallar ”coffee table books”. Tidigare kallade vi kategorin för ”praktverk”, men tyckte att namnet ”bildverk” passade bättre.

Hur många inskickade tävlingsbidrag hade ni i år?

– Vi är väldigt öppna med väldigt mycket, men siffror på antal tävlingsbidrag i olika kategorier bestämde vi från början att vi inte ska offentliggöra. Jag kan bara svara på frågan glidande att det handlar om hundratals bidrag i tävlingen totalt.

– Jag kan också säga att vi nominerar mellan fyra och åtta bidrag i varje kategori, och att vi nominerat maximala åtta verk i kategorin bildverk tyder på att den kategorin är större än många andra kategorier.

Under samtalet sitter Björn Karlsson och bläddrar i en pdf-version av Veckans Wilén.

– Det här är ju fantastiska bilder. Man kan förstå att det bara är en i veckan, för många av de här bilderna går nog inte att göra på en dag – de är ju som fotografier i sin detaljrikedom.

Jo, vi är väldigt stolta över Jonas Wilén och Veckans Wilén.

– Ja, det kan ni verkligen vara. Jag har sett många motsvarande teckningar i dagstidningar från andra delar av världen, och det är inte många som ligger i nivå med de här.

Tidigare har formgivaren och designern Eva-Jo Hancock och Nyanmedarbetaren Michael Hancock nominerats till Publishingpriset. De är också i högsta grad involverade i tvåbandsverket Veckans Wilén, Eva-Jo som grafisk formgivare och Michael som redaktör och skribent.

Men det är inte alltför ofta som bidrag från utanför Sveriges gränser nomineras i tävlingen.

– Mitt allmänna minne säger att vi haft en och annan deltagare från Finland, och ganska säkert någon från Åland tidigare, men det är bara en gissning. Det är roligt att det kommer anmälningar österifrån. Det kommer något bidrag då och då, men inte varje år. Därför är det desto roligare när det väl kommer.

Vilken status skulle du själv säga att Publishingpriset har i branschen?

– Ja, det är ju svårt att tala i egen sak, men jag vill nog påstå att det har en väldigt hög status, i och med att de som tävlar gör det år efter år efter år, så de är uppenbarligen nöjda med hur vi driver tävlingen. Och vi är störst vad gäller bredden och antalet kategorier, och också bredden av vad vi bedömer. Många andra tävlingar bedömer bara en sak, där de enbart tittar på exempelvis design, eller tryckeritävlingar där man bara ser till tryckkvalitet och så vidare, säger Karlsson och fortsätter.

– Men vi tittar och bedömer både bild, text, design och tryckkvalitet. Vi sätter poäng på de här fyra delarna, och den som får högst poäng sammanlagt vinner kategorin. Alla tävlanden får vid prisutdelningen en uppställning av poängen, och kan då se vad man skulle kunna förbättra framöver.

Kan du berätta om juryns sammansättning?

– Rent generellt är det yrkesverksamma praktiker som jobbar med det de bedömer. Det är alltså fotografer, skribenter, formgivare och tryckeripersoner. Personer som alltså behärskar alla detaljer som vi tittar på.

Årets tävling avgörs den 17 november. Liksom förra året blir det ingen fysisk prisgala i år.

– Nej, tyvärr, vi var tvungna att ta det beslutet redan före sommaren på grund av pandemin, det är lång planering. Men 2022 ska det bli prisutdelning i Stockholm igen. I år skickar vi statyetterna till vinnarna med bud, så att de kommer fram på förmiddagen den 17 november till vinnarna. Det blir en överraskning, vi uppmanar alla nominerade att ha kontoret bemannat den dagen.

Från och med i år delas en guld- respektive en silverstatyett ut för varje kategori, där guldstatyetten är av massiv mässing. Vidare utses tre stycken Grand Prix, ett för vardera huvudkategorin print, film och webb.

– Det innebär att den bästa av alla vinnare i samtliga kategorier får ett Grand Prix, berättar Björn Karlsson.

– Publishingpriset är en årlig jurybedömd pristävling i Sverige för filmer, webbplatser, tidningar, tidskrifter, böcker och andra trycksaker på svenska eller engelska.
– Sedan år 1990 har Publishingpriset, skriver man på tävlingens hemsida, ”premierat lovvärd redaktionell kommunikation och marknadskommunikation. Publishingpriset är genom sin breda bedömning och sitt omfattande tävlingsområde Sveriges mest heltäckande kommunikationstävling.”
– Publishingpriset finansieras av deltagaravgifter och är fristående från branschens organisationer. Såväl större som mindre aktörer i branschen är återkommande deltagare i tävlingen. Bidragen är producerade inhouse till en begränsad budget, eller framtagna av etablerade förlag och byråer.
– Tävlingsjuryn består av verksamma kommunikatörer som grafiska formgivare, fotografer, journalister, filmproducenter och redaktörer.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp