DELA

Åland gallup: Vem ska betala för tullombudet?

Landskapsregeringen vill hjälpa näringslivet med skattegränsen och etablera ett tullombud som gör det praktiska arbetet med att tulla in varor. Regeringen öppnar för att subventionera tjänsten för företagarna. Nu frågar Åland Gallup vem du tycker ska stå för notan?

Åland Gallup är tillbaka efter sommaruppehållet och rivstartar med tre frågor, vid sidan av den vanliga om vilket parti man skulle rösta på om det var val i dag, om allt från bedrägerier till förtroendet för partiledarna.

Klicka här för att gå till gallupen!

Förra veckan berättade finansminister Mats Perämaa (Lib) och näringsminister Jesper Josefsson (C) om arbetet med skattegränsfrågan. En av nyheterna var att man överväger att upphandla en tjänst som tullombud som skulle göra det praktiska arbetet med företagarnas tulldeklarationer – och att landskapsregeringen eventuellt subventionerar tjänsten. Just nu utreds frågan.

Nu frågar Åland Gallup om vem läsarna tycker ska stå för kostnaden. Alternativen är: företagarna själva (alltså som det är i dag), skattebetalarna (alltså landskapet), rederierna (exempelvis via en inreseavgift eller passageraravgift) samt att det inte behövs något tullombud och att man inte kan ta ställning i frågan.

LÄS OCKSÅ

Bedrägerier

Bedrägerier på nätet eller per telefon blir allt vanligare och Nya Åland skriver ofta om hur banker, polisen och andra institutioner försöker varna olika typer av bedrägerier. Nu ställs frågan i gallupen om du utsatts för bedrägeriförsök, på nätet, via mejl, sms, telefonsamtal eller fysiska möten.

Alternativen är:

– Ja, och jag har förlorat pengar, värdesaker eller personuppgifter.

– Ja, men jag lyckades stoppa det i tid och förlorade inget.

– Ja, men jag genomskådade bedragaren och gick inte på det.

– Nej, jag har inte utsatts för bedrägeriförsök.

– Jag kan inte ta ställning.

Ny möjlighet

I samband med frågan kan deltagarna i gallupen även dela med sig av sina erfarenheter och berätta om bedrägeriförsök. I formuläret finns möjlighet att fritt berätta om hur det gick till, vad man förlorade eller hur man upplevde bedrägeriet efteråt. Det görs helt anonymt. Nya Åland kan publicera hela eller delar av berättelserna.

Den som vill har också möjlighet att ta kontakt med Nya Åland och berätta om sina erfarenheter där. Det går enkelt genom att mejla redaktionen@nyan.ax. Då får man gärna uppge sina kontaktuppgifter så kanske Nya Åland tar kontakt för en intervju på temat.

Partiledarförtroende

För första gången den här mandatperioden ställs också frågan om förtroendet för partiledarna. Under våren var det turbulent i den åländska partipolitiken, med flera avhopp och två nya lagtingsgrupper. Under sommaren har turbulensen fortsatt, framför allt inom Hållbart initiativ, där medlemmar öppet kritiserat partiet och ledningen.

Nu ställs frågan: Vilken partiledare har du störst förtroende för?

Bland alternativen finns alla de etablerade partierna på Åland. Partiledarna för dessa är: Katrin Sjögren (Liberalerna), Camilla Gunell (Socialdemokraterna), Annika Hambrudd (Centern), Marcus Måtar (Obunden samling), Alfons Röblom och Erica Scott (Hållbart initiativ), Wille Valve (Moderaterna), Veronica Thörnroos (Pro Åland) samt de två etablerade partierna som just nu inte finns representerade i lagtinget: Peggy Eriksson (Ålands framtid) och Stephan Toivonen (Åländsk demokrati). Mogens Lindén, som i våras lämnade Socialdemokraterna och bildade sin egen lagtingsgrupp Grön vänster har inte bildat ett eget parti och är därför inte ett alternativ i den här frågan.

Förstås ställs även frågan om vilket parti du skulle rösta på om det var val i dag.

Åland Gallup är öppen fram till söndag kväll vid midnatt.

Så här deltar du

Man hittar gallupen genom att klicka här!

Skriv in din mobilnummer, men lämna bort den första nollan. Klicka på ’skicka verifieringskod’. Du kan använda både ett finländskt och svenskt mobilnummer.

Du får ett sms med en verifieringskod som du ska skriva in i nästa steg, sedan kan du svara på frågorna.

Det är gratis att delta. Du kan enbart delta en gång.

Om du får ett felmeddelande om att du redan deltagit (men inte gjort det) kan du pröva starta om din webbläsare.

Du deltar anonymt, eftersom alla deltagare anonymiseras så snart verifieringskoden skickats med hjälp av en utomstående tjänst.

Det här är Åland Gallup

Åland Gallup görs av Mats Adamczak, statistiker, och modellen har utvecklats kontinuerligt sedan starten 2018.

Åland Gallup görs genom att deltagarna själv söker upp gallupen eller prenumererar på den.

Svaren viktas enligt kön, ålder, bostadsort och hur man röstat i det senaste valet. Viktning innebär att svar får större eller mindre betydelse beroende på om en viss grupp är överrepresenterad.

Antalet osäkra väljare är gallupens akilleshäl. Under mandatperioden är en högre andel väljarna osäkra, medan andelen minskar i närheten till val.