DELA
Foto: Privat
Henrik Rönnberg är den svenska specialist veterinären som på ett oväntat sätt fick kontakt med Åland och ålänningar. Han är ny husdjurskibent i Nyan. På bilden undersökar han hunda Daga, vars matte faktiskt råkar vara ålänning. Hon heter Unni Wrede och är djursjukskötare på Universitetsdjursjukhuset.

Veterinären Henrik svarar på Nyanläsarnas husdjursfrågor

    Henrik Rönnberg är veterinär och specialist på cancer hos hundar och katter. Genom en oväntad nödutryckning för att behandla Anders Wiklöfs hund Bjösse lärde han känna Åland. Nu börjar han skriva krönikor i Nya Åland. Han kommer både att svara på läsarfrågor och lyfta husdjursteman.

    Henrik Rönnberg svarar från sitt arbetsrum på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, där han arbetar som professor i veterinär medicinsk farmakologi.

    – Jag håller på med en massa spännande projekt, säger han med påtaglig entusiasm.

    Bland annat forskar han på utvecklingen av nya cancerbehandlingar för hundar, något som gynnar också människor.

    – Vi tittar på om det går att överföra fynden vi gör och djurens svar på cancerbehandlingar till samma typ av cancer hos människor.

    Människor och hundar drabbas ofta av liknande cancerformer.

    – Exempelvis juvertumörer är vanliga hos hundar och det är liknande som bröstcancer hos människor. De allra flesta tumörer går att operera bort, precis som hos människor. Men det finns tyvärr en liten grupp som inte klarar sig och det finns väldigt mycket likheter mellan de här svåra formerna hos hundar och människor. Tillsammans kan vi jobba för att fram behandlingar som kan gynna bägge.

    Avancerad forskning

    Det som förenar alla cancerformer är att ju tidigare man upptäcker dem desto bättre.

    – Jag jobbar mycket med att hitta bättre sätt att upptäcka cancer i form av biomarkörer. De biomarkörer som cancer i hundar och katter frisätter kan motsvara sånt som människocancer frisätter.

    Rönnberg säger att man kommit långt de senaste åren inom cancerforskningen, både hos djur och människor.

    – Drömmen är att se tidig cancer i blodprov. Det är ingen utopi, vi är snart där inom flera tumörformer.

    Han säger att man inom SLU också arbetar med att utveckla nya immunoterapier.

    – Det är ett behandlingssätt där man kan få kroppens immunförsvar att reagera på cancer, istället för bara cellgift, strålbehandling eller kirurgi. Man kan aktivera immunförsvaren att selektivt bekämpa cancer.

    Det låter väldigt intressant allt detta.

    – Ja, jag har världens bästa jobb, säger Henrik med ett brett leende.

    Flögs in till Åland

    Hans jobb ledde honom också till att bli Ålandsbekant.

    – Jag var inbjuden som föreläsare på en internationell konferens i Göteborg för 6 år sedan, och när jag var där blev jag uppringd av en man som presenterade sig som Anders Wiklöf som sa att han hade en sjuk hund han behövde hjälp med.

    Den hunden var Bjösse, som hade cancer.

    – Jag sa att han fick ringa och boka tid till kliniken på SLU. Men sen ringde han tillbaka i nästa paus och sa ”jag vill att du kommer till Åland”. Han sa att han kunde flyga mig till Åland och att han skulle skaffa all utrustning jag behövde. Han var väldigt engagerad och det lät som att han var väldigt fäst vid sin hund. Det hela lät också så märkligt att jag var tvungen att säga ja, säger Rönnberg med ett skratt.

    Väl hemma i Stockholm blev han hämtad av en taxi som körde honom till en privatjet-terminal.

    – Det är väldigt ovanligt för mig. Sen fick jag åka flygplan till Åland.

    Vid flygplatsen möttes han av Anders Wiklöf som tog honom till en av de lokala veterinärklinikerna.

    – Jag behandlade Bjösse som hade en otroligt svår tumörsjukdom, men det gick bra under förutsättningarna.

    Det hela beskriver Rönnberg som en ”mycket trevlig, om än märklig, upplevelse”.

    Träffade chefredaktör

    Efter det har han fortsatt besöka Åland, bland annat för Wiklöfs födelsedagsfiranden och Östersjöfondens tillställningar. Det var där han träffade Nya Åland chefredaktör Anna Björkroos och det blev tal om att skriva krönikor om husdjur för tidningen.

    – Det är jätteroligt att bli tillfrågad. Jag ska besvara frågor enligt bästa förmåga och skriva ihop saker som är aktuella för katt- och hundägare.

    Han tycker det är fint att hundar och katter blivit allt mer av familjemedlemmar i våra moderna hem och att det finns så mycket omtanke och engagemang kring våra fyrbenta kompisar.

    Det har också ökat på efterfrågan av veterinärtjänster.

    – Värdet av sällskapsdjur har ökat. Därför behåller vi våra djur längre och de hinner utveckla kroniska sjukdomar.

    Rönnberg själv har haft djur hela livet.

    – Hundar, katter och häst. Men just nu är jag märkligt djurfri, vi var nyligen tvungen att låta vår 16-åriga tollare somna in. Det var jättehemskt men samtidigt fantastiskt att få en hund som blir 16 år gammal. Men till våren blir det en ny hund. Vi har bara inte bestämt ras ännu.

    Foto: Privat
    Henrik Rönnberg både jobbar praktiskt med djur och forskar på djurhälsa, speciellt cancerformer hos hundar.

    Henrik Rönnberg

    Bor: Uppsala

    Ålder: 54

    Gör: Veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet, professor och vicedekan vid Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap. Undervisar veterinär- och djursjukskötarstudenter, har mottagning för hund- och katt med tumörsjukdomar vid universitetsdjursjukhuset samt handleder doktorander.

    Familj: Sambon Sara (som också är smådjursveterinär), 4 barn och 2 bonusbarn

    Smultronställe på Åland: Café Viktor i Mariehamn

    Första husdjuret: Ciff, en otroligt gullig Cavalier King Charles Spaniel

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp