Landskapsregeringen: Vi inväntar information
Coronaläget är fortsatt lugnt på Åland, meddelade jourhavande minister Alfons Röblom (HI) när han stor värd för landskapsregeringens presskonferens på måndagen. Men vad som händer om mindre än en vecka när smittskyddslagen tar över var fortfarande oklart.
Incidensen på Åland ligger just nu på 7/100 000 invånare och på sjunkande, eftersom förrförra veckan såg två nya coronafall och förra veckan inget alls, rapporterade utvecklingsminister Alfons Röblom på den sedvanliga coronakonferensen klockan 16.
Han kunde också berätta att vaccinationerna framskrider som beräknat – 29,3 procent av alla ålänningar över 16 år har fått dubbla doser och 77,3 procent den första sprutan – och att mängden inresande förra veckan uppgick till 6 325 personer varav endast fem avvisades.
Finns många tankar
Men det som ändå fick huvudrollen på presskonferensen var återigen det osäkra läget med den nya smittskyddslagens omfattning och konsekvenser.
– Det finns en hel del tankar om vad den temporära ändringen av smittskyddslagen kommer att föra med sig, sa Röblom.
Han påminde om det nuvarande regelverket, med stränga gränsrestriktioner i kraft men med ett generöst antal undantagsgrupper som stugägare, personer med familjeanknytning, arbetspendlare och stug- och fritidsbåtsägare.
– I och med den nya lagen avskaffas restriktionerna men istället införs nya vaccinations- och testkrav. Därmed försvinner de där undantagen, sa Röblom.
Mycket är osäkert
Han konstaterade sedan att man fortfarande inte vet desto mera om vilka länder som ska betraktas som ”gröna” (se vidstående artikel).
Vad händer om THL inte kommer med några anvisningar för hur Åland ska verkställa den nya lagen? Stänger Åland då eller gäller ingen lag alls?
– I och med att Finland har lagstiftningsbehörigheten är det viktigt att vi får information från THL om hur de har tänkt sig. Landskapsregeringen har ju varit väldigt tydlig med problemen här på turistnationen Åland, sade utvecklingsministern.
– Vi inväntar den informationen och under tiden pågår förstås ett tankearbete, för att göra oss så redo som möjligt.
Landskapsregeringens rättschef Michaela Slotte tillade:
– Den här frågan kommer inte att lämnas öppen när regelverket träder i kraft. Vid det laget så måste vi veta vad som gäller, det är självklart.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.