DELA
Foto: Viking Line
Viking XPRS är i dag ordinarie färja på Helsingfors-Tallinn för Viking Line. Det är denna rutt som forskningsprojektet utgår från för framtida eldrivna fartyg.

Viking Line om en elfärja: ”Verkar görligt”

    Viking Line deltar i ett projekt som kan ligga till grund för framtida investeringsbeslut kring en elfärja.
    – Det är inte fråga om att börja spekulera i en ny beställning, säger vd Jan Hanses.
    Bland knäckfrågorna finns hur en färja klarar isförhållanden – och laddningskapacitet i hamnar.

    Åbotidningen Turun Sanomat publicerade en artikel på måndagen med budskapet att Viking Line planerar en elfärja.

    Vd Jan Hanses säger dock att det enbart handlar om att ta fram underlag för framtida investeringsbeslut.

    – Så här gör vi emellanåt. Det är inte fråga om att börja spekulera i en ny beställning.

    Det handlar om det dryga året gamla samarbetet med bland annat Åbo akademi och Rauma-varvet, som kallas FUSE, som tar fram underlag för hur en eldriven färja kan utformas och vilka specifikationer den ska ha.

    Var kommer initiativet från?

    – Varvet och universitetet skulle jag säga. Vi räknar med att det första samarbetet ska nå sitt mål till sommaren. Sen ska vi bestämma hur vi vill fortsätta.

    Jan Hanses är noga med att det inte finns några beslut eller inriktningar tagna från Viking Lines sida kring eldrift.

    – Av alternativa bränslen är det något som verkar görligt. Sen om det är lönsamt och hur det skulle fungera i isförhållanden kommer att påverka bedömningen. Det är en teknik som finns och är inte fråga om att utveckla vätgasmotorer.

    Det är just kortrutterna som i nuläget är intressanta för eldriften. Mellan Helsingfors och Tallinn finns en så kallad grön korridor vilket gör det naturligt att man försöker passa in projektet där.

    Hur väl är dessa hamnar förberedda för eldrift?

    – Hela infrastrukturen och ekosystemet omkring det är något som det här samarbetet ska ge någon form av svar på. För tillfället finns det inte tillräcklig kapacitet dragen till hamnarna.

    Hur mycket kapacitet är det som krävs för att det ska vara genomförbart?

    – Ska vi säga 60-70 MWh.

    Det motsvarar 2-3 årsförbrukningar el och uppvärmning för en vanlig villa – vid varje angörning.

    Jan Hanses säger att det bästa är direkt el, istället för att eventuellt använda sig av ett laddbatteri, likt det Folkrederiet talade om i måndagens Nyan.

    – Det är ett sätt att förenkla kraven på infrastrukturen. Men det är stora energiförluster att ladda från batteri till batteri.

    Eckerölinjen har nyligen fått besked att det dröjer 10-15 år att få fram infrastruktur för elladdning i Grisslehamn. Riktigt så länge behöver det inte dröja mellan Helsingfors och Tallinn.

    – Det är kortare framförhållning, men vi talar om åtminstone fem år. Och det är enbart spekulationer från min sida, säger Jan Hanses.

    LÄS OCKSÅ

    FUSE

    Future Shipping Electrified (FUSE) är ett tvåårigt projekt, startat 2023, som leds av Rauma Marine Constructions och med Viking Line, Carinafour, Åbo Akademi och Aalto-universitetet som partner. Det koordineras av stiftelseägda PBI research institute.

    Tillsammans har de fått totalt cirka 2,4 miljoner euro i finansiering från Business Finland och landskapsregeringen på Åland.

    Målet med FUSE är att utveckla ett helt elektriskt RoPax-fartygskoncept. Helsingfors hamn, Fortum Spring, DNV, Helen Electricity Network och Wärtsilä är också involverade i projektet.

    Projektet är betydelsefullt för att stödja sjöfartsindustrins övergång till full elektrifiering och nollutsläppslösningar, samt för att möjliggöra gröna maritima korridorer. Syftet är att stärka projektbolagens konkurrensfördelar och pionjärstatus på den globala marknaden.