DELA
Foto: Viking Line

Viking Lines ketchup-effekt ska spara 190 ton koldioxid

Viking Line hoppas på en ketchupeffekt.I ett samarbete med Orkla köps nu biogas in motsvarande transporten av Felix ketchup till Finland.
– Det är bara en tidsfråga innan fler företag ansluter sig, säger Harri Tamminen, fraktdirektör.

Viking Line erbjuder sedan ett år tillbaka alla kunder på Åbolinjen att köpa biogas, LBG, motsvarande den egna resans förbrukning. Detta minskar utsläppen med 90 procent per passagerare eller fraktenhet. Normalt går dock fartygen på flytande naturgas, LNG, och under perioder med höga bunkerkostnader även på diesel.

Rederiet är med och utvecklar så kallade gröna korridorer, förutom mellan Stockholm och Åbo även mellan Helsingfors och Tallinn. De gröna korridorerna är transportleder där både frakt och passagerare transporteras koldioxidneutralt.

Första veckan i september manifesterades detta med en unik hel vecka med enbart biogas i driften, en sorts ketchupeffekt för LBK-användandet.

– Tillgången av förnybara bränslen är fortfarande knapp, och priset är minst dubbelt så högt jämfört med LNG. Det är viktigt att skapa efterfrågan för att utbudet ska öka och priset sjunka, sa då hållbarhetschefen Dani Lindberg.

Nu tar Viking Line den gröna korridoren vidare – med ketchup.

Felix ketchup, tillverkad av Orkla-koncernen i svenska Fågelmara, har sedan början av juli transporterats i en grön korridor till Orklas logistikcenter i Åbo.

Transportföretaget Scandic Trans tankar sina lastbilar med biobränsle tillverkad av vätebehandlad vegetabilisk olja (HVO), och Viking Line köper biobränsle från Gasum motsvarande transportens förbrukning. För varje transport minskar koldioxidutsläppen från 1 512 kg till 102 kg. Årligen innebär detta en utsläppsminskning på cirka 190 ton.

–Biogasprojektet är ett steg på vår hållbarhetsresa. Vårt mål är att vi till år 2030 ska lyckas halvera våra växthusgasutsläpp, räknat från 2016 års nivå, kommenterar Mauri Suuronen, chef för försörjningskedjeplanering och logistik på Orkla Suomi.

Harri Tamminen, fraktdirektör på Viking Line, säger den gröna fraktkorridoren har väckt stort intresse i hela Norden.

–Detta är ett fantastiskt och viktigt bevis på kraften i samarbetet kring hållbarhetsåtgärder – det behövs utbud och efterfrågan samt naturligtvis en gemensam vilja att agera klimatsmart. Det är bara en tidsfråga innan fler företag ansluter sig, säger han i ett pressmeddelande.