DELA
Foto: Jonas Edsvik
Landskapsläkare Knut Lönnroth och ÅHS direktör Jeanette Pajunen svarade på frågor på gårdagens presskonferens.

”Viktigt göra strikta tolkningar”

Landskapsläkare Knut Lönnroth (KL) och Ålands hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen svarade på frågor från medier och allmänhet vid gårdagens coronapresskonferens.
Det handlade bland annat om Fredrik Karlström, vaccinering och besöksförbud.

Hur ser landskapsläkaren på Fredrik Karlströms agerande?

– Där det finns en viss flexibilitet inbyggd i rekommendationerna är det särskilt viktigt för sakkunniga och tjänstemän och för beslutsfattare själva att göra strikta tolkningar av rekommendationerna. (KL)

Ser du nån risk att ålänningarna följer Fredrik Karlströms exempel?

– Ministern själv har uttryckt ånger och jag hoppas det är där som linjedragningen blir för alla, att det inte är så vi ska tolka rekommendationen utan vi ska följa den så långt det bara är möjligt. (KL)

Blir det lättnader om man tagit två doser?

– Jag förutspår det blir så, men vi väntar på besked från THL och ECDC i Europa för att vi ska ha något att luta oss mot. I vilket fall gäller det först när man fått den andra dosen. (KL)

Vad händer om någon anställd i äldrevården inte vill vaccinera sig?

– Det är frivilligt. Inom ÅHS har vi varit noga med att inte diskriminera de som inte vill eller av någon orsak inte kan ta vaccin. Det här är annorlunda än influensavaccinet. De enda omplaceringar vi har gjort har rört gravida anställda. (JP)

Hur gör man om man inte har bil och ska bli vaccinerad?

– Allt det här diskuteras när man ringer tidsbokningen. Hemsjukvården kan hjälpa till, exempelvis. (JP)

Hur ska ålänningar göra för att få vaccinintyg, vaccinpass?

– I Finland tänker man använda tjänsten Kanta. Den har inte vi på Åland. Det blir någon form av applikation i stället för pappersintyg. (JP)

Varför saknas tandvårdspersonalen i de prioriterade grupperna?

– Alla är inte helt nöjda med den prioritetsordning vi har satt upp – det är inget att sticka under stol med. Den följer dock THL:s direktiv. Tandvårdspersonalen finns inte i prio 1-gruppen, de som arbetar med covid-patienter. (JP)

– När vi tittar på den sista och den största gruppen så behövs säkert ytterligare prioriteringar. Den ena parametern kan då vara samhällsviktig funktion och den andra kan vara möjligheten att jobba på distans och hålla avstånd i sitt yrke. (KL)

Kan man göra undantag för besöksförbud för patienter med demens?

– Det här är en av baksidorna med de här starka åtgärderna. Vi vet att många lider av besöksförbudet. Men börjar vi göra undantag så kan vi nog lika bra ta bort besöksförbudet. Vi håller på att se över detta så jag återkommer. (JP)

Stämmer det att vaccinet ger dålig effekt om man redan har dåligt immunförsvar?

– Det är generellt ett rimligt antagande. Men det vaccin som nu börjat ges på Åland har visat sig ha god effekt hos äldre. Det förefaller därmed ha bättre, relativt sett, effekt för åtminstone den gruppen av personer med sämre immunförsvar. Men vi vet inte allt om detta ännu. (KL)

Kan man ge vaccinet i någon annan muskel än i armen?

– Det är en fråga som löses för individen – det behöver man inte bekymra sig om. (KL)

Är det ett hinder att ta vaccinet om man har flera sjukdomar som man medicineras för?

– I princip inte. (KL)

Varför används inte munskydd av de som deltar i de åländska coronapresskonferenserna, så som de gör i riket?

–Vi kan hålla avstånd i lokalen, och de som jobbar här jobbar i en bubbla. Vi har gjort bedömningen att det kan försvåra kommunikationen och ser inte munskydd som nödvändigt i den här kontexten. (KL)

Följer Åland upp de nya muterade virusen på något sätt?

– En viss andel av de positiva proven skickas till riket för analys av virusets arvsmassa. Hittills har vi inte fått bud att man upptäckt något muterat virus i de prover som skickats från Åland. (KL)

Pfizer-Biontechs vaccin och Astra-Zenecas: ger de olika skydd, hur ser det ut med leveranserna av dem?

– Preliminära data tydde på att Astra-Zenecas vaccin hade lite sämre skydd, men sen har man kommit fram till att optimala kombinationer av olika doseringar kan förbättra det. Vad gäller leveranser fortsätter Pfizer-Biontechs vaccin att levereras till Åland enligt plan. Det ryktas om att det redan finns ganska mycket producerat av Astra-Zenecas vaccin i lager, och om och när det blir godkänt är förhoppningen är att det kan komma ganska stora leveranser. (KL)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp