DELA
Foto: Pontus Höök
Anders Wiklöf har bland anant haft Bill Clinton på besök på Andersudde.

Wiklöf ombads hålla tal på Clinton-konferens

Kommerserådet Anders Wiklöf var i helgen inbjuden att hålla tal i New York på den amerikanske presidenten Bill Clintons globala konferens CGI. Men Wiklöf håller sig hemma på Åland – kalendern kommer emot och han har Östersjöfondens prisutdelning att tänka på.
– Det är en stående inbjudan, så jag kanske håller talet nästa år istället, säger han till Nyan.

Den amerikanske presidenten Bill Clinton har efter sin tid som politiker grundat ett flertal välgörenhetsprojekt, bland annat ett globalt nätverk kallat CGI, The Clinton Global Initiative. CGI håller just nu sitt årliga möte med tusentals delegater från hela världen i New York, och en av de inbjudna talarna var en ålänning – Anders Wiklöf.

– De är ju vid det här laget gamla goda vänner och träffades senast på en middag i London förra året, berättar Peter ”PJ” Jägerhult, musikproducent och nära medarbetare till Anders Wiklöf för Nyan.

Den gången var det den brittiske lorden Rumi Verjee som var värd för evenemanget, och middagen med Clinton var en privat tillställning på femstjärniga Brown’s Hotel i lyxdistriktet Mayfair. Men nu var förhoppningen att Wiklöf skulle tala för hela världen i New York.

– Anders är ju med i Lord Rumis och Clintons filantropiska nätverk och var inbjuden som talare, säger Jägerhult.

Foto: Pontus Höök
Anders Wiklöf är med i Bill Clintons filantropiska nätverk.

Hade läst ”Murarens sons”

Anders Wiklöf hann dock inte med en resa över Atlanten i år – datumet för hans planerade framträdande (idag måndagen den 23 september) hamnade i konflikt med Östersjöfondens prisutdelning längre fram i veckan.

– Det blev för krångligt med planeringen och Anders är väl inte galen i att resa heller. Men Bill Clinton förstod, han skickade just ett handskrivet brev till Anders med förhoppningar om att de skulle ses snart igen, säger ”PJ” Jägerhult.

Jägerhult berättar att arrangörerna hade läst ”Murarens son”, Staffan Bruuns bok om Anders Wiklöf som översatts till engelska, och tyckte att den kunde passa som inspiration.

– Tanken var att Anders berättelse skulle inspirera unga människor, till att förstå att man inte behöver komma från någon storstad som London eller New York för att kunna klara sig i världen. Det var därför de ville att han skulle tala för dem.

Stående inbjudan

Anders Wiklöf själv är fåordig om saken men bekräftar att han var inbjuden att hålla tal i New York.

– Det är ju ett globalt initiativ, så de tyckte kanske att det passade. För att ge unga människor på andra platser i världen en knuff i ryggen, säger han till Nyan.

Wiklöf säger att hans kunskaper i främmande språk är lite för begränsade för ett anförande på engelska.

– Men jag hade väl hållit det på svenska så hade de fått översätta. Det är en stående inbjudan, så jag kanske håller talet nästa år istället, vi får se.

Foto: Pontus Höök
Anders Wiklöf var förra året på hemlig middag i London med Bill Clinton tillsammans med ett 30-tal internationella gäster engagerade i miljö- och demokratifrågor. I höst ska Wiklöf till London igen.

Tillbaka till London igen

I stället för att kvista över till New York berättar PJ Jägerhult att Anders Wiklöf dock ändå ska ut och resa i höst – återigen till London.

– Jo, det stämmer. Han är inbjuden nu igen till en bjudning med Lord Rumi som värd, denna gång i det brittiska överhuset, säger Jägerhult.

Anders Wiklöf bekräftar även detta:

– Det är nästan overkligt men det är faktiskt sant. De sa att jag fick bestämma datumet själv, skrattar han.

– Det är ju rätt patent ändå: murarens son i det brittiska överhuset. Hade jag berättat det för mamma och pappa skulle de väl ha trott att jag inte är klok.

 

LÄS OCKSÅ