De ska bryta stigmat
I skolor, sjukhus och på seminarier. Där kan man hitta någon av de tio åländska erfarenhetsexperterna som delar med sig av sin historia om psykisk ohälsa.
Nya ögon. Det är vad erfarenhetsexperterna vill ge debatten om och vården av psykisk ohälsa.
– När man jobbar med det här kan man vilja väl men man kanske inte alltid ser vad som är bäst. När man är i den här känsliga situationen är det viktigt att allt blir rätt, säger Carola Saarela som är en av de åländska experterna som utexaminerades ifjol.
– Vi är både brukare och anhöriga och alla med mental inriktning.
Meningen är att experterna bland annat kan vara med och utveckla psykvården, men också bryta stigma och fördomar genom att berätta sina historier.
– Vi fick under utbildningen lära oss att dela med oss av våra egna erfarenheter.
Initiativet till de åländska experterna kom från Gunnar Sjöblom på ÅHS. Det finns liknande program i Finland och Sverige, men på Åland blev det i mars förra året premiär då totalt tio stycken erfarenhetsexperter fick sin examen.
– Under utbildningen lärde vi oss bland annat om psykiska sjukdomar, vård, rehabilitering och gruppledarskap.
Varför behövs experterna?
– Det behövs andra ögon på det här temat, säger Saarela som själv tampats med ätstörningar.
– Min läkare och jag är oense om diagnosen, jag har haft olika former av ätproblem.
Hittills har experterna haft några träffar för intresserade och deltagit i seminarier. Men högst upp på önskelistan är att få komma ut till skolorna och prata.
– Där behövs det pratas mer om det här. Psykisk ohälsa är ofta något man utvecklar medan man går i skolan och det är en viktig roll att hitta de här barnen. Vi skulle gärna vilja starta en barn- och ungdomsgrupp.
Nästa träff är den 14 september, men Saarela säger att alla är välkomna att ta kontakt med någon ur gruppen.
– Personligt drabbade eller om det är någon som vill bjuda in oss till någon form av föreningsevenemang eller temakväll.
Heidi Hendersson