DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>GEMENSKAP Kristina Eriksson, Elisabeth Ejvald och Ricarda Dennstedt har hittat en meningsfull tillvaro på Pelaren.

Stöttepelaren i vardagen

    Klubbhuset Pelaren erbjuder människor med psykisk ohälsa en social- och arbetsrehabilitering.

    Här ska varje medlem känna sig välkommen, sedd, behövd och saknad.

     
    Inne i Pelarens kafferum har klubbhusledaren Lotta Eriksson och medlemmarna Kristina Eriksson, Ricarda Dennstedt och Elisabeth Ejvald samlats kring bordet. Kaffekopparna och anteckningsmaterialet på bordet tyder på kontinuerlig aktivitet i det ombonade rummet. På väggen bakom oss hänger en whiteboardtavla med arbetsuppgifter för dagen. ”Diska, handla, lagat mat, servera”. Bland dessa kan de någon av de 86 medlemmarna som besöker huset välja en uppgift för stunden.

    – Man får komma hit och ha vettiga sysslor att göra. Men man behöver inte göra något fastän man kommer hit, man kan bara vara, säger Kristina Eriksson.

    Just så verkar stämningen vara på Pelaren, avslappnad och tillåtande. Verksamhetens ambition är att människor med psykisk ohälsa genom den arbetsinriktade dagen och gemenskapen ska kunna rehabilitera sig såväl socialt som tillbaka till arbete eller studier.

    – Det är för de som har eller haft psykisk ohälsa och börjar bli så pass pigg att man vill ha något att fördriva tiden med, säger Kristina Eriksson.

    – Vi har runt 20 som antingen jobbar eller studerar, säger Lotta Eriksson.

    En meningsfull tillvaro

    Ungefär hälften av medlemmarna räknas som aktiva och huset får mellan tio och tjugo besök dagligen.

    – Vi har samarbete med psykiatriska rehabiliteringsmottagningen och därifrån kommer några, oftast med en följeslagare, säger Kristina Eriksson som själv var den första att anmäla sig till verksamheten.

    – Hon kom och knackade på dörren innan vi ens hade öppnat, säger Lotta Eriksson med ett skratt.

    – Jag led av att jag var så ensam och hade tråkigt. Det kliade i fingarna, men jag var inte redo att jobba ännu, efter min depression.

    – För mig har det gett en meningsfull tillvaro. Jag kom hit för att jag behövde komma ut. Jag hade gått in i den där berömda väggen flera gånger och haft återkommande depressioner, säger Elisabeth Ejvald, som också sitter med i styrelsen.

    – Jag önskar det skulle funnits tidigare, säger Ricarda som flyttade till Åland 2003 och också har lidit av depression.

    – Pelaren har hjälpt mig mycket och jag har kunnat bygga upp självförtroende och självkänsla i mig.

    Ta bort stigma

    Medlemmarna vi träffar pratar öppet och ärligt om sina problem. En stor del av Pelarens uppgift är att informera om psykisk ohälsa.

    – Och ta bort stigmat, vi har delat många berättelser i olika sammanhang, säger Lotta Eriksson som säger att man på Pelaren fokuserar på styrkor.

    – Inte symptom och sjukdomar.

    – Bryta isoleringen och fördomar, säger Ricarda Dennstedt.

    För psykisk ohälsa är trots allt inget som definierar en person, påminner de.

    – Man är ju inte en psykisk sjukdom, säger Lotta.

    Del 5: Vi pratar med en utbildad erfarenhetsexpert och det personliga ombudet Harriet Storsved som belyser hur viktigt det är att bli hörd och sedd. ”Att bli trodd i sin egen situation är viktigt. Man kan se pigg och frisk ut på utsidan, men det kan vara ett kaos inombords”, säger Storsved.