Banbrytande Yle-forskning
Sensationellt.
På min ära. Sen-sa-tio-nellt.
Förra veckan berättade Nyan i en notis på kultursidan om banbrytande forskning som numera skattefinansierade Svenska Yle har ägnat sig åt (och naturligtvis betalat för).
Tillsammans med forskningsinstitutet Taloustutkimus har man gjort en omfattande undersökning om vad lyssnarna i Svenskfinland har för musiksmak. Forskningsinstitutet plockade ut deltagarna med statistisk noggrannhet, och de musikstilar som ingick i var sådana som riktar sig till en bred publik.
Och resultatet är i sanning häpnadsväckande och högst oväntat: De största skillnaderna i musiksmak finns mellan generationerna. Kön och bostadsort gör ingen skillnad, utan det är lyssnarnas ålder som avgör.
Oj och hoppsan. Vi som kanske hade antagit att musiksmaken överförs genetiskt eller att den möjligen hänger ihop med ögonfärgen.
Men det är ÅLDERN. Tänka sig!
Hallå.
Nog måste dom på Svenska Yle väl veta redan utan en omfattande undersökning att det inte är många 60-åringar som önskar låtar i radion av dagens hippa pojkband One Direction.och att 20-åringarna som har Glenn Millers In the Mood som favvolåt är ganska få?
Kanske undersökningen var billig, men det tror jag ju inte. Själv kan jag komma på tusen saker som Svenska Yle i stället kunde lägga skattepengarna på än att ta reda på självklarheter som att rock- och popballader är populära bland 35-54-åringar och att 70-talsdisco gillas av både den åldersgruppen och av dem som var unga på 70-talet.
På Harvarduniversitetet i Massachusetts USA har man fattat galoppen och delar varje år ut Ig Nobel Price för onödig forskning.
En revolutionerande upptäckt som prisbelönades 2011 var det som ett forskarlag från Belgien, Holland och Australien kom fram till – att kissnödiga personers förmåga att fatta beslut förändras. Den som är kissnödig förbättrar bland annat sin impulskontroll i frågor som inte har att göra med själva kissandet.
Fysiologipriset togs hem av forskare som bevisat att sköldpaddors gäspningar inte smittar av sig på andra sköldpaddor så där som mänskliga gäspningar gör. Kemipriset gick till sju japanska forskare som utvecklat en metod att sprida wasabi i luften vid bränder och andra katastrofer. Den starka kryddan sades väcka sovande personer.
Forskare från Holland och Frankrike prisbelöntes för sin undersökning om varför man blir yr i huvudet av att kasta diskus men inte av att kasta slägga.
Nu säger säkert många att till synes onödig forskning en dag kan visa sig vara värdefull och komma till nytta i ett oväntat sammanhang.
Men om Svenska Yle hade frågat mig om musiksmaksundersökningen kunde jag ha gett svaret direkt.
Gratis.