DELA

Blir inte mer reklam än så

    Betänk följande citat ur en text om fördelarna med en viss sorts finsk vodka, med rubriken ”En stark finne fyller 40 år”:
    ”Förr fanns heller inga andra smaker än ’klassisk’. I dag går Finlandia Vodka att få med olika smaker, såsom lime, mango, grape, mandarin och tranbär.”

    Det låter väl mumsigt? Åtminstone är det meningen att man ska tycka det.
    I tidskriften Scandinavian World nr 5 2010, som delas ut gratis av Viking Line och produceras av ÅT-ägda Maridea, finns flera lockande erbjudanden: ”Evenemanget heter Dance Revolución och ska synas överallt. Det blir ett färggrannt dansspektakel utan motstycke inte bara i fartygens nattklubbar, utan även i restaurangerna, affärerna och i arkaderna.”

    I tidskriften finns också texter om andra spritsorter, om choklad, parfymer och annat som ingår i kryssningssortimentet. Det är precis som man väntar sig av en produkt som denna, och inget ont i det, i sig. Scandinavian World är något att bläddra i när man nöter cafeteria-stolen på väg hem efter en Stockholmstur.
    Kanske blir man faktiskt frestad att köpa något, även om texterna är torftiga intill vansinne, eftersom det de facto är lätt redigerat reklammaterial från tillverkarna det handlar om.

    Det som är problemet är skribenterna, de som stoltserar med sina namn under texterna. De är, med ett enda undantag i detta nummer, journalister på tidningen Åland. Och detta är inte journalistik. Det är textreklam med ett (uruselt) journalistiskt alibi.
    De ovanstående citaten är tagna ur texter av tidningen Ålands redaktionschef Jörgen Pettersson, tillika tidningens huvudsakliga ekonomireporter. Han är den som på senare år gjort de tunga intervjuerna med näringslivstopparna på Åland.
    Övriga texter är skrivna av Anna Karlsson, Fredrik Rosenqvist, Sandra Widing och Petter Lobråten. De är alla duktiga journalister, men vad de gör i detta sammanhang är för mig fullkomligt obegripligt.

    Vi har på varsitt håll på de åländska tidningarna ägnat åt oss allehanda pajkastning om journalistisk integritet och vad man kan och inte kan göra.
    Scandinavian World faller utanför den ramen. Detta fall är klockrent. Ingen tvekan. En journalist ska inte ägna sig åt textreklam, det vill säga att mot betalning skriva reklamtexter för varor och tjänster under förespeglingen att det är en redaktionell text.

    Det är inte fult att skriva textreklam, men ska man ha sin integritet och sin trovärdighet som journalist intakt, så ska man låta bli.
    Jag avslutar med att citera ur ytterligare en artikel av Jörgen Pettersson:
    ”Genom att lansera refill till den populära parfymen Flower by Kenzo är företaget med och kämpar mot nedsmutsningen av vår planet.”
    Just.