Det uppenbara
Vissa saker bara vet man. Alla vet. Det behöver inte förklaras, inte nämnas vid namn, knappt ens tänkas.
Som att matpriserna sjönk i oktober till följd av att momsen på livsmedel sjönk. Så varför skriva ut att det var momsen det handlade om när jag till första sidan i gårdagens tidning skrev en puff om att maten har blivit billigare.
När jag satt där med tidningen och mitt morgonte i går så var jag inte lika säker på att det var så himla klart vad som åsyftades. Men jag tröstade mig med att morgonen var vacker.
Tills jag kom till ledarsidan.
Sådant jag har skrivit själv brukar jag egentligen inte ge mig tid att läsa, inte på morgonen. Egentligen inte alls förrän någon hör av sig och har synpunkter. Men jag hade tydligen gott om tid i går morse, för jag ögnade också igenom sticket om Fixar-Malte. Har man bara ett år kvar så är man intresserad av sådant som rör pensionärer, det ligger i sakens natur. Ni kommer att märka det själva, så småningom.
I vilket fall som helst konstaterade jag nu att Ulla Andersson (S) hade fått stöd för förslaget av en majoritet av de frisinnade. Och några till.
Att hennes egen grupp stod bakom förslaget var så uppenbart, så det behövde jag inte skriva ut, tydligen. Men återigen, vid morgonteet, var jag inte längre lika övertygad om att det uppenbara var så uppenbart för alla.
Litet road läste jag i samma tidning om hur det finskungerska vemodet präglar den åländska folksjälen. Ack ja. Men hon visste var hon var, den goda Carola. Hon var alldeles uppenbart i Finland. Eller Ungern.
Och eftersom Sverige så länge har levat enligt devisen ”ett folk, ett språk” så måste ju samma gälla Finland, som i all fall var en del av Sverige i flera hundra år. Fast språket var ett annat, så fasen vet om inte Gustav IV Adolf gav bort den östra rikshalvan för att bli av med inkonsekvensen.
I så fall kommer också Sveaborgs kapitulation i en helt annan dager. Det vill säga, man förstår att Cronstedt gav bort fästningen utan strid eftersom det var kungens vilja.
Det är helt uppenbart att det måste ha gått till just så. Vad sysslar våra historieforskare med som inte har sett det?
Tänk att det behövs ett gästspel av Carola för att bilden skall klarna.
Apropå historia, så var radion ute på stan och frågade folk om vinterkriget.
Det påstås att det fortfarande finns folk i USA som beundrar Finland för den heroiska kampen den vintern. Åländska ungdomar hade inte en susning. Förklaringen? Ålänningar går inte att skrämma med kommunism på samma sätt som folk over there.
Det är helt uppenbart.