Du och dina föremål
Prylarnas tid är tillbaka, konstaterar Inga Heller. Det är ”fina” saker överallt. Så snart man öppnar ett blad är det gräddsnipor, sockerskålar, fruktfat och porslinsprinsessor till lust och leda.
Prylhysteri, kallades detta en gång i tiden morgon. Det var på den tiden man kunde uttala ord som solidaritet och medvetenhet och brände bh:n därtill. Detta ägde alltså rum strax efter det att dinosaurierna lämnat jorden. Gräddsnipornas förförelse och förbannelse skulle man akta sig noga för. Och anledningen till det? Jo, man kunde fastna. Kanske inte bokstavligen i pipen, men väl symboliskt. Man blev insnöad bland gräddsniporna. Hade snart nog bara gräddsnipor i huvut. När det fanns så mycket viktigare att tänka på. Tyckte man då.
Nu vet Inga Heller varken ut eller in. Man kan inte röra sig på landsbygden mer än femton meter i taget innan det dyker upp nya skyltar med ”Loppis”. Det är där det finns ett dussintal dammiga gräddsnipor ingen längre vill ha.
Loppis-sjukan noterade Inga Heller för några år sedan längs cykelvägar i Sverige. Som cyklist är man smärtsamt befriad från konsumtion. Det lönar sig inte att ens titta in på ett loppis för ingenting kan man ta med sig i alla fall. Vem cyklar land och rike runt med ett lass gräddsnipor hängande på cykeln? Nej, tänkte väl det.
Det är nog sällskap de där människorna egentligen vill ha, alla de som sätter ut Loppis-skyltar längs vägarna, trodde hon och drömde sig tillbaka till den tid då de fanns caféer i varje byhåla, eller i alla fall en lantlig butik.
Tänk om loppis-skyltarna i stället var inbjudan till hemmacaféer, där man kunde få en paus och en kaffetår. Härligt! Kan man gå till val på det? Fler fik! Något färre loppis!
I nuläget går det kanske hundra loppis per fik. Det är bara att konstatera. Gräddsniporna – de tomma, tyvärr – har tagit över.
Men allt som finns på jorden är till för att människan ska må bra och känna tacksamhet.
Så kan man också se det.
Alla de föremål du tar i med din hand varje dag ska vara vackra.
Så lyder en annan livsvisdom.
Vad tar du i varje dag? Gör en lista:
Väckarklockan, tofflorna, temuggen, tidningen, vattenkokaren, tandborsten, handduken, bilnyckeln, armbandsuret, pennan, datormusen, mobilen, handväskan, middagstallriken, gräddsnipan (kanske?) mikron, vattenflaskan, gympaskorna, fjärrkontrollen, handarbetet, nattlinnet, kramdjuret.
Så gör natten en kullerbytta med dig och dina föremål.
Och sedan är vi redan på nästa dag igen…. Väckarklockan, tofflorna, temuggen….
Om inte allt är vackert. Gör det vackert!