DELA

Exklusivt för kalenderbitna

    Plötsligt var dom där; landskapskalendern, skrivbordskalendern, planeringskalendern och ytterligare en väggkalender med alla årets dagar. För nästa år.
    Precis det jag brukar kasta mig över och kolla in när det är påsk, hur julen faller in – om det blir långledigt eller nästan inget ledigt alls – när det går att passa in eventuella extra ledigheter, när lagtinget börjar och slutar (tro mig, jag har faktiskt tittat på det också).
    Nu stod jag där med famnen full av spännande saker och bara tittade. Och tanken slog mig, skall jag verkligen lyckas fylla hela det här året? Med vad?

    Två dagar tog det, sen kunde jag inte hålla mig längre. Påsken kommer två veckor tidigare än i år. Månntro våren håller jämna steg, så man kan sitta ute med en kopp kaffe medan man putsar och ställer i ordning i växthuset? Eller blir det onödigt tidigt?
    Och julen blir lika maximal som i år, fem dagar ledigt i en följd. I år lördag till onsdag, nästa år onsdag till söndag. Tacka skottåret för det.
    Den 30 mars blir det sommar, åtminstone på klockan.
    Valborgsmässoafton är på en onsdag, vilket slår sönder veckan i behagligt korta delar. Torsdagen är ledig och på fredag har halva Åland klämdag. Man borde kanske boka in den redan nu.

    Men ve och fasa.
    Det räcker inte med att trettondagen är på en söndag. 1 maj och Kristi himmelsfärd sammanfaller! Vi blir alltså av med en till ledig dag, bara så där. Är det tillåtet, vad säger lagen?
    Det är månens fel.
    Påsken firas första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Vårdagjämningen brukar infalla den 21 mars. I år blir det 20, skottåret förskjuter med en dag. Fullmåne är det den 21, alltså dagen efter. Första söndagen efter det är den 23 mars, två dagar senare, alltså firar vi påsk då.
    40 dagar senare är det dags för himmelsfärd, alltid på en torsdag. Och så efter ytterligare tio dagar kom den helige ande, det är pingsten, och det är alltid på en söndag. Räkna själv.
    Om, säg om, det hade varit fullmåne på skärtorsdag istället för långfredag, då hade första fullmånen efter vårdagjämningen kommit en månad senare. Vi hade firat påsk den 20 april och Kristi himmelsfärdsdag precis i slutet av maj. Litet väl sent kanske, men i alla fall en ledig dag att se fram emot. Och ytterligare en klämdag.

    Vill någon veta hur det blir 2009? Då blir julen litet kortare …

    HARRIET TUOMINEN