Fästingarna överlever men inte regnskogen …
Aldrig får man vara riktigt glad, som förriga käringen sa. På sommarn är det åska och på vintern är det läsförhör …
Nu för tiden är det nog värre med åskan än med läsförhören – i den mån de existerar.
Denna långa, hårda och snörika vinter har jag i alla fall gått och glatt mig åt att alla fästingar och mördarsniglar ska frysa ihjäl, man måste ju trösta sig med något när man inte är särskilt förtjust i vare sig kyla eller mycket snö.
Men säg den glädje som varar. Häromdagen hörde jag en uppsalaprofessor i radion som sa att det är en väldigt bra vinter för fästingar kan tänka! De kryper ner ett par decimeter i marken där det är nollgradigt och ju tjockare snötäcke, ju bättre isolerat är deras vinterbo.
Dessutom har de förmågan att tillverka ett glykolliknande ämne i kroppen som gör att de har ännu lättare att överleva kylan. Jag undrar vad mördarsniglarna har i sina slemmiga kroppar som gör dem härdiga – för överlever gör de säkert. Fy sjutton.
Annars är jag inte den som går omkring och önskar livet ur andra levande varelser, det är bara fästingar och mördarsniglar som gör mig litet mordisk.
Så var det det här med matens pris. Och kvalitet. Och hur och var den produceras. Många åländska färjresenärer köper gärna billig nötfilé på Ålands hav har jag hört. Bland mycket annat förstås.
Själv tittar jag inte ens i kyldisken i färjans snabbköp när jag reser över till Sverige. Därför vet jag inte varifrån rederierna importerar det billiga köttet – från Brasilien kanske?
I så fall vet jag hur det produceras. Stora områden regnskog huggs årligen ut, marken besprutas med giftiga kemikalier för att döda stubbar och växtlighet. Snabbt sås områdena in med gräs som växer långt och frodigt och där betar sedan stora hjordar nötkreatur.
Köttet från dessa djur marknadsförs som ”naturligt kött från frigående betande djur”. Men ingen talar om att skiten från de här djuren inte kan användas som gödsel för att den är så starkt förgiftad av bekämpningsmedel!
Det handlar om samma typ av bekämpningsmedel som ingick i Hormoslyr, ett medel som är förbjudet hos oss med inte i Brasilien.
De djur som inte betar på de böljande regnskogsängarna föds upp i ”feedlots”, fållor utan skydd för varken stark sol, regn eller vindar. Där går stora grupper djur på små ytor som blir trängre vart efter djuren växer. De vadar i skit och sörja och har småningom ingen torr plats att ligga på ens.
I USA föder man upp djur på samma sätt och där ger man dem både hormoner för snabb tillväxt och antibiotika som ska förebygga sjukdomar, på så vis lyckas man få dem slaktmogna på kort tid. Systemet är antagligen det samma i Brasilien.
”Matens pris” hette programmet i Sveriges radios P 1 som häromdagen berättade om det brasilianska köttet.
Jag är tacksam för köttet i min frysbox, jag vet i detalj hur det är producerat eftersom jag själv är producenten.
MAJ-LEN LINDHOLM