Först i kön till vaccinet
Här har ni en person som överlevt två pandemier.
Som tvååring fick jag Asiaten. Året var 1957 och jag minns förstås inte hur sjuk jag var, men illa var det. Asiaten orsakades av ett A-virus av samma sort som var orsak också till spanska sjukan 1918-1920 som dödade uppskattningsvis 50-100 miljoner människor i världen.
1968, när jag var tretton, fick jag nästa pandemi orsakad av samma sorts virus – Hongkonginfluensan. Då var jag jättesjuk i uppemot en månad om jag minns rätt. Det tog ytterligare flera månader att få orken tillbaka. Jag minns vagt en vår av trötthet när jag sov överallt och mest hela tiden.
Då talades det inte om att man faktiskt kunde dö, så det var jag inte rädd för. Och jag överlevde ju.
Det sägs att vi som hade båda pandemierna när det begav sig (mellan 20 och 40 procent av världens dålevande befolkning insjuknade) får det lättare nu när den tredje pandemin svininfluensan är på intågande.
Svininfluensan orsakas av samma sorts virus som asiaten och Hongkonginfluensan och därför ska vi redan drabbade ha en viss immunitet. Det har inte alla som var för unga för de tidigare pandemierna, och därför kommer troligen yngre vuxna och ungdomar att drabbas hårdare än gamlingar som jag.
Trots det tycker jag mig märka en viss kaxighet inom just de här befolkningsgrupperna. De tänker inte låta vaccinera sig när sprutvagnarna rullar in på hälsocentralerna. De tror att de blir sjukare av vaccinet än av själva sjukdomen, och egentligen tror de inte att det finns något sådant som potentiellt dödlig svininfluensa. Det kanske bara är bluff och läkemedelsföretagens sätt att göra vinst på folks rädsla.
Då säger jag som tvåfalt drabbad: Jag kommer att stå först i kön för vaccinet, efter att nyckelgrupperna fått sitt. Jag har uppmanat mitt motsträviga barn att låta vaccinera sig (det andra behöver inte övertalas). Jag tänker inte med öppna ögon riskera att bli sjuk igen, och jag vill verkligen inte att mina barn, unga vuxna, ska bli så sjuka som jag var 1968 om det kan undvikas.
Att låta vaccinera sig är dessutom en solidaritetshandling. Om du vägrar och blir sjuk kan du smitta en svag och sjuk människa som inte tål vaccinet. Ju större del av befolkningen som tar vaccinet, desto större verkan har det.
Dessutom finns det en annan aspekt, och det är bäst att lyfta fram den redan nu och inte den dagen det blir aktuellt:
Vi säger att du inte vaccinerat dig och att du också nekat dina barn vaccinet. Du blir sjuk, och sen blir barnen sjuka och behöver vård. Vad säger din arbetsgivare? Tänk om arbetsgivaren hänvisar till att du vägrat vaccin och därför inte har rätt till betald sjukledighet? Och vad säger dina arbetskamrater som har vaccinerat sig och därför är friska – ska de jobba dubbelt under lång tid bara för att du vägrade vaccinera dig?
Kanske dags för en diskussion?