DELA

Ge clownerna tre miljoner

    Jag hade en kusin.
    Han dog i cancer då han var sjutton. Jonas, som han hette, hade spenderat otaliga timmar och otaliga dagar på sjukhus under sjukdomstiden. Där fanns inte mycket annat att göra än att vara sjuk.

    För några
    veckor sedan opererades Joel, tre år. Bara några dagar innan operationen hade läkaren hittat en stor tumör i Joels hjärna. Joels föräldrar är gudföräldrar till min äldsta son. Trots att vi sällan hinner ses nuförtiden, ni vet ju hur det är, räknar jag dem till mina närmaste vänner. Livet blev i ett slag allvarligt och på riktigt den kväll vi fick veta att Joel skulle opereras dagen därpå.
    Joel överlevde operationen. Sedan dess, och en lång tid framöver, kommer han att bo på sjukhus. Där finns inte mycket annat att göra än att vara sjuk.

    Jonas och Joel
    har något gemensamt. De har båda fått en bättre sjukhusvardag tack vare sjukhusclownerna.
    Så här skrev Joels föräldrar här om dagen i den blogg de startat:
    ”Joel har några gånger redan fått träffa sjukhusclownerna. Idag kom de en extra gång med en tv-kamera i släptåg, de filmade för ett program som skall sändas i vår nån gång. Joel tycker de är jätteroliga, han bara låg och skrattade i sängen. De fick honom att göra trollkonster, han trollade fram bollar av olika färger och han var så stolt över sina nyupptäckta förmågor. Clownerna däremot klarade ju inte av någonting, vilket Joel tyckte var så roligt.”

    2001 tog
    Lilli Sukula- Lindblom sjukhusclownerna till Finland. I våras besökte hon besökte Åland för att berätta om verksamheten. Det är allvarliga ting, detta clowneri. Så här sa hon i intervjun till Nya Åland: ”Vi hör om blodtryck som sjunker då vi kommer in i rummet, om patienter som börjar äta eller prata efter att våra besök.”
    I nuläget har föreningen verksamhet på barnavdelningar på fem orter: Helsingfors, Åbo, Tammerfors, Kuopio och Uleåborg. Cirka trettio skolade clowndoktorer verkar på sjukhusen.
    Dels muntrar de upp barnen, men också för föräldrarna betyder det mycket att få höra sitt barn skratta igen.

    För några år
    sedan blev det populärt att ge så kallade Annorlunda gåvor i julklapp. Man kunde betala in pengar till diverse organisationer och köpa en get eller ett moskitonät till de som behövde en get eller ett moskitonät bättre en ens mamma behövde ytterligare en Pentikskål.
    Den här julen ska alla våra bekanta få inbetalningar till Sjukhusclownerna. En donation på 25 euro betyder att en clown kan besöka ett barn, en donation på 100 euro gör att en clown kan besöka en hel avdelning. För tre miljoner kan sjukhusclownerna jobba på alla Finlands universitetsjukhus i tio år. Särskilt det sista skulle vara bra om någon donerade.
    Under den period Jonas var frisk såg han till att hans skola gjorde sitt dagsverke till förmån för sjukhusclownerna. Han visste hur viktigt det är att inte bara vara sjuk på ett sjukhus, utan att också få skratta ibland.