Hon eller han allt svårare fråga
Caster Semenya. Så heter en 18-årig tjej från Sydafrika. Hon vann 800 metersfinalen i VM i Berlin, överlägset.
En del säger att hon är en karl. Testning pågår. Det sägs att man genomfört en så kallad okulär besiktning och konstaterat att hon är en hon. Blodprover har tagits, kromosomer kollats.
Caster ser i stort sett ut som en vältränad kille. Det vill säga, hon har muskler som en karl, axlar som en karl, mörk röst som en karl. Hon har inga tuttar. Och hon springer som en vind.
Internationella olympiska kommittén har tagit fram riktlinjer för hur man i idrottsliga sammanhang ska bedöma kön. Där har man frångått kromosombestämning som slutgiltigt argument, eftersom man konstaterat att det finns kvinnor som har Y-kromosomer. Enligt Biologi A1 har kvinnor två X-kromosomer och män en X- och en Y-kromosom.
Nu visar det sig att det i sällsynta fall finns kvinnor med Y-kromosomer, och att det som avgör mer handlar om könsidentitet, uppfostran och hormoner. Mycket testosteron eller känslighet för testosteron ger ”manliga” egenskaper, och kan vara en idrottslig fördel.
Inte vet jag vad som är rätt och fel när det gäller att kategorisera idrottare så att de kan tävla på lika grunder, men jag tycker att det är fantastiskt och befriande att det visar sig vara så svårt att på bestämda grunder fastställa kön.
Varje gång man försöker visar det sig att det finns undantag, undflyende gränser som hela tiden överskrids, gränsland där människor i alla tider rört sig.
En kvinna kan vara en karl i kvinnokläder. En man kan vara en en tjej som känner sig som en homosexuell kille.
Ju mer osäkerhet som råder i gränslandet, desto större frihet för oss alla att vara precis det vi är, utan att begränsas av vad vid förväntas göra, hur vi förväntas se ut, vilka vi förväntas attraheras av eller vad vi tros klara av.
Det fanns en tid, i modern tid, då det var kriminellt att älska någon av sitt eget kön. I dag är det inte ens riktigt säkert hur många kön det finns, eller om det spelar någon roll vad man bestämmer sig för att vara eller om man kanske kan vara olika kön under olika perioder i sitt liv.
Revolutionen väntar precis bakom hörnet, och tänk så mycket vi kan bli då.
Go Caster.
Nina Fellman