DELA

Jag e arg hänna ute på lande

    Vi måste förnya oss, vi här ute på landet.
    Hittas det på något bra här någon gång så, vips frestas andra att hänga på och snart är det inte ”vårt” längre. Skördemarknaden är ett färskt exempel.
    Därför måste det hittas på något nytt och fräscht nu. Med litet mera jädrar anamma, pigga idéer och friskt engagemang kan duktigt folk få något att hända igen ”hänna ute på lande”.
    Låt hästfolket och Sjökvarteret ha sin marknad var de vill, men kalla den något annat än Skördemarknad – Höstmarknad är väl bra? Och så ska den inte kopplas till landsbygdens Öppna gårdar.

    Ursprungsidén med hela projektet håller visst på att falla i glömska, det kanske är dags att ta sig en titt i backspegeln? Och tänka om kanske – en riktig skördefest ska firas där skörden produceras, på landsbygden. Var det inte så när allt drog igång att det handlade om att hålla landsbygden levande?
    Öppna gårdar är bra, mycket trevligt, välordnat och lyckat på alla sätt. Men hur länge orkar folk hålla på? Det är ett jättejobb att ställa i ordning och förbereda den gård som ska ta emot tusentals gäster på två dagar. Kraven ökar och för vissa är det dessutom fortfarande skördearbete kvar.
    Flera som öppnat sin gård en eller två gånger gör det inte igen. Många vanliga, trevliga gårdar har lämnat evenemanget – har man inte lön för mödan är det knappast värt allt arbete före och efter, även om det är roligt medan det pågår.

    Att Naturbruksskolan stängdes var bedrövligt i sig, men inte måste det vara anledning till att flytta Skördemarknaden därifrån, miljön på Jomala gård är den bästa tänkbara och allt finns kvar. Utom arbetskraften då.
    Nu i dessa valtiden är det bra att komma ihåg hur Naturbruksskolan stängdes. För vissa politiker var det viktigast att den stängdes och försvann så fort som möjligt. Ekonomin och vikande elevunderlag var rysliga problem.
    Men ingen tänkte på vad stängningen lämnade efter sig. Tomma byggnader, tvångsförflyttad personal, nybyggd ladugård full med djur, ett skoljordbruk utan framförhållning – det kostar det också, till ingen nytta.
    Var fanns planen för hur man avvecklar på bästa sätt och tillika tar till vara landskapets egendom? Ingenstans tydligen. I landskapsborgen tror man visst att Jomala gård är kvar i stenåldern, duger inte till någonting i dag, möjligen som fornminne då … 

    Jo, jag är arg, på kortsiktiga, dumma, politiska beslut, på alla okunniga typer som tror att de vet allting bäst. På avundsjuka, på missunnsamhet, på allt klankande på bönder och på en massa annat dumt i vårt lilla paradissamhälle.
    Ett exempel på ”annat dumt” är att ÅHS betalar förvaltningschefens advokatkostnader när vi alla läst oerhört omdömeslösa uttalanden i massmedia. Jag säger bara neej!
    Det här var några påminnelser nu när valet närmar sig, vi ska ju inte rösta fram dåliga beslutsfattare eller hur?
    Annars är jag riktigt glad i dag, för solen skiner.

    Maj-Len Lindholm