DELA
Foto: Päivi Mattila

Också Skottland skrotfärdiga färjor har

    ”En tredjedel av våra fartyg seglar vidare fast de borde ha skrotats. Marknadsläget har på senare år fått våra kostnader att skjuta i höjden, samtidigt som det blivit allt dyrare för oss att reparera och underhålla en allt äldre fartygsflotta.”

    Låter det bekant? Japp, du gissade rätt: uttalandet kommer från en talesperson för det offentligt ägda rederiet CalMac, som trafikerar mellan skotska fastlandet och öar som Isle of Arran och Isle of Lewis, och mellan öarna i Inre och Yttre Hebriderna.

    Tidningen The Guardian skrev i söndags om hur CalMac lagt ner hisnande (”eyewatering”) 100 miljoner pund de senaste tio åren på underhåll av Skottlands åtta största fartyg i offentlig ägo. Enligt tidningen har Skottlands ”ferry fiasco” har lett till allt värre trafikstörningar, samtidigt som byggandet av nya fartyg har försenats kraftigt och kostnaderna fyrdubblats.

    Till exempel har rederiet lagt ner mer än 22 miljoner pund – drygt 26 miljoner euro – på reparationer av MV Caledonian Isles, som trafikerar mellan Ardrossan på skotska fastlandet och Brodrick, Isle of Arran. Fartyget är 94 meter långt, med plats för 1 000 passagerare och 110 bilar, och sjösattes 1993. Normalt seglar hon mellan Ardrossan och Brodrick fem gånger om dagen.

    Rederiet har vidare lagt ner cirka 18 miljoner euro på MV Isle of Lewis, i samma storleksklass, byggd 1995. MV Isle of Lewis seglar mellan Oban på fastlandet och Castlebay på ön Barra i Yttre Hebriderna, en tur på cirka fem timmar.

    De skenande kostnaderna har enligt Guardian uppmärksammats av den skotska konservativa politikern Sue Webber.

    ”De har bommat målen gång på gång, och det är hög tid att ministrarna tog ansvar för det här förfärliga och oforlåtliga färjfiaskot”, säger hon, och anklagar den skotska regeringen för att köra färjtrafiken i botten och svika öborna genom att tvinga dem att resa med föråldrade fartyg.

    CalMac har dock sex nya fartyg på gång att ersätta de gamla.

    ”Ersättningsprogrammet bäddar för en mer pålitlig service, vilket öborna behöver och förtjänar. Till dess är det nödvändigt – av hälso-, säkerhets- och pålitlighetsskäl – att fartygen underhålls och repareras vid behov”, säger en talesperson för Transport Scotland.

    Så åländska politiker och tjänstemän ska kanske inte resa till just Skottland på studiebesök. Även om de faktiskt har nya fartyg beställda och under byggnad.

    För min egen del blir jag sjösjuk bara av att titta på rutten Oban-Castlebay, Barra, på Google Maps. Hummelvik-Torsholma ser rätt soft ut i jämförelse.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp