DELA

Om vanans stora makt

    Punkt 1. Varför får saker inte längre heta som de hetat i eviga tider och som klart och tydligt beskriver vad det är frågan om?
    Ta nu Posten. På fastlandet har Posten varit Posten sedan urminnes tider. Nu heter Posten Itella.
    Itella. Kommer det nånsin att slå igenom?
    Gamla ärevördiga Vägverket har bytt namn till Destia. Det låter ju bara så tokigt.
    Luftfarstverket heter numera Finavia. Inte är det lätt att komma ihåg det heller, fast namnet finns i vår egen telefonkatalog till och med.
    Jordschaktarnas förbund heter Infra. Därför heter också den lokala föreningen numera Infra Åland. Hur ska en fåkunnig kunna lista ut det?
    Helsingfors universitetssjukhus har bytt namn till Mitella. Okej, jag erkänner, det sista var bara skoj.

    Vad jag egentligen vill ha sagt är att vi människor är funtade så att vi måste få namnge vår omgivning så att den blir begriplig. Annars går vi vilse i omskrivningarna.
    Hygientekniker i stället för städare. Artesan i stället för snickare. Ja, ni hör själva.
    Våra kroppar är dessutom så funtade att de vill ta sig till jobbet samma väg varje morgon, för då vet vi att vi kommer fram utan att behöva tänka alltför mycket.
    Måste vi byta blir vi förvirrade och utmattade. Dessutom kan vi faktiskt cykla omkull för att vi alltför sent kommer ihåg att cykelvägen är avgrävd. Usvängar är ofta ohälsosamma.
    Just det har hänt mig på sistone. Jag cyklar ALLTID på Vedhuggsvägen på Klinten när jag ska till och från jobbet. Det är kortaste vägen, det har jag provat ut för åratal sedan. Men på sista tiden har grävmaskiner och lastbilar hållit till där, och min hjärna har blivit tvungen att hitta nya spår. Det har inte varit lätt.
    Och nu, när hjärnan äntligen har accepterat att vägen är stängd, så har den öppnats igen.

    Också på jobbet gäller det att följa nya spår, särskilt på sistone med tv-bolag och en hel massa nytt ”tänk” som det heter på modernt språk.
    Konstigt nog så går det lätt så länge inte kroppen är inblandad. Vi tänker tv, vi ser genast vad som skulle passa bra som rörliga bilder, och vi är så nöjda med det som produceras av tv-gänget.
    Som dessutom ska ta hand om valdebatten i tv som ska sändas över Smedsböle och kanske också i antennbolagen.
    Fast det får inte Gamlans läsare veta. Inte en notis, inte ens en rad (åtminstone hittills) att Åland 24 tar över en del av det som det var meningen att Ålands radio & tv skulle göra och som väckte sådant rabalder i Gamlans spalter.
    De kanske inte känner till det, folket där på grannbladet. Direktören visste ju inte heller – påstod han i alla fall – att Nya Åland hade konkreta och väl förberedda tv-planer fast pressmeddelande hade skickats dagen före och allting.
    Sånt brukar kallas att sticka huvudet i busken. På ren svenska.