DELA

Pressad och stressad gymnasietid

    Höstens studentskrivningar har precis tagit slut.

    Att studentskrivningar är en stressfull period för eleverna är ingen nyhet ändå blir jag förvånad när jag läser en intervju på svenska Yle där två abiturienter säger att de känner sig jätteskyldiga ifall de gör något annat än läser till proven.

    De upplever en stor stress på grund av studentskrivningarna och dessutom är de mitt uppe i en provperiod och har massor av läxor därtill.

    Journalisten frågar flickorna om den här tiden i livet känns mentalt tungt? Ja det gör den svarar de.

    Ju mera jag läser desto mer börjar jag dra till minnes min egen tid som abiturient.

    Det första jag kommer att tänka på är examensdagen när man stod med betyget i hand och mössan på huvud glad i hågen och redo för vad livet hade näst att erbjuda.

    Då hade man redan lite hunnit glömma bort att vägen dit inte alltid varit så spikrak.

    Yle har nyligen startat en kampanj på både svenska och finska som heter pressad som handlar om abiturienters stress. Enligt artikeln känner hälften av de studerande i gymnasiet att arbetsbördan är alltför stor.

    Kampanjen vill fästa uppmärksamhet vid hur det är att vara abiturient i dag.

    Det är en mycket viktigt kampanj. Jag tror att många liksom jag har hunnit glömma bort hur det var att gå i gymnasiet.

    Vissa kanske inte alls upplevde det som stressigt men de finns säkert fler än jag som när man börjar rota i minnet kommer ihåg gymnasietiden som en tid med mycket stress och press.

    Därför är det viktigt med en kampanj som fäster uppmärksamhet vid hur det är att vara abiturient i dag. Bara för att man själv gått i gymnasiet betyder inte att man vet exakt hur dagens gymnasieelever känner sig. Folk som säger ” ja på min tid gjorde vi så här” har jag svårt med. De har ingen aning om hur det är att studera på gymnasiet just nu.

    Dessutom genomgår studentskrivningarna en stor förändring. De går från att allt skrivits med penna och papper till att digitaliseras. Det är en process som också sätter lärarna i en pressad situation, vad göra ifall tekniken strular?

    16–17-åringar som upplever att det är stressigt i skolan med prov, läxor och studentskrivningar får absolut inte förminskas. Därför tycker jag att Yles kampanj är helt rätt.