DELA
Foto: Joakim Holmström

Recept för årets värsta tid

    Våren är här. Årets värsta tid. Jag säger bara pollen, gatudamm och den stora, stygga vårtröttheten.

    Lägg till en narcissist med megalomani som försöker tvinga omvärlden att be om nåd på bara knä för lägre tullar bara för att han ska få känna sig viktig och som skiter blankt i att han orsakar rally på börsen och riskerar en global recession. För att inte prata om att snubben i största allmänhet gillar att kasta sina (säkerhetspolitiska) vänner under bussen.

    Om inte det räcker kan man alltid jaga upp sig över skattegränsen, klimatläget eller misären i krigshärdar. Fritt att välja vilket ok man känner för att släpa på för dagen.

    Ja, det är lätt att tappa fotfästet i allt elände.

    Nej, jag har ingen universallösning vare sig för galna presidenter, säkerhetspolitiken, skattegränsen eller klimatet, men jag brukar ibland tänka på den så kallade sinnesrobönen. Den går så här: ”Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.”

    Jag tror inte på gud, så inledningen brukar jag hoppa över, men en av mina käpphästar är att fokusera på det som är mitt ansvar och som jag kan göra något åt och, mer eller mindre, strunta i resten.

    Nej, jag kan inte göra så mycket åt att världen är på väg in i ett handelskrig av sällan skådat slag, men jag kan sitta stilla i båten och fortsätta månadsspara.

    Nej, jag kan inte göra så mycket åt det säkerhetspolitiska läget, men jag kan se till att läsa den där broschyren om beredskap som skickades ut i vintras och försöka bygga upp min egen resiliens.

    Nej, jag kan inte göra så mycket åt att klimatarbetet går för långsamt, mer än att jag kan försöka bidra med min del. Shoppa mindre onödiga saker (ett utmärkt sätt att undkomma skattegränsen också!), välja cykeln, äta mer vege och odla mina grönsaker klimatsmart.

    Ett annat sätt att stå ut i tider av oro är att varje dag gå ut i trädgården eller naturen, röra på sig och odla sina nära relationer.

    Vilka vårblommor har slagit ut? Syns det knoppar på rabarberplantan? Kanske dags att täcka den med en kruka för att driva fram glasrabarber? Är ramslöksbladen tillräckligt stora för en första liten skörd?

    Gå ner till stranden och hoppa på stenarna i vattenbrynet. Testa en ny stig och se vart den leder. Bestig en backe eller ett berg och titta på utsikten.

    Springa riktigt snabbt i nerförsbacke. Cykla och låta vinden piska fejset för att sedan gå in och dricka varm choklad.

    Ring en vän och fråga hur hen har det. Prata bort en stund med kollegan eller grannen. Krama familjen.

    Om inget av det – mot förmodan – funkar kan man alltid testa knyta näven, fortsätta gå och äta en rågsmörgås med ost. Det funkar alltid.