DELA

Se den första snön som ett tillfälle, inte som ett gissel

När snön föll natten mot fredag började pulsen gå upp. Äntligen, formligen skrek varenda cell i kroppen.
Samtidigt skrek ett enat facebook: Neeej! Enigheten kring att det var världens undergång som kunde beskådas genom fönstren var total.
Och jag som var så glad … 

Nå, vi kan ha skilda åsikter om huruvida vintern är en gudagåva eller ej, men här är mina ståndpunkter (och några förnumstiga råd gällande bilkörning i denna härliga årstid vi nu träder in i):
1:  … och allt blir åter ljust, sjunger vi i Den blomster tid nu kommer på försommaren. Samma sak gäller den vintertid nu kommer (eller kom, i går … ). Med snön slipper vi becksvarta vägbanor, gråa skyar som suger upp allt ljus och allt ser rent och fint ut. Vi mår bättre i en ljus miljö, och det ger snön.
2: Kyla. Nu kan man välja ur hela garderoben igen, även de sköna stickade tröjorna är i spel.
3: Vägarna (och här kommer alltså huvudargumentet). När bilkörningen i max 90-land på nytt blir en utmaning livas man upp bakom ratten. Möjligen var utmaningen fredagens väder sommardäck i häftigaste laget, hemresan tog dubbla tiden, men vinterväg är roligare än sommarväg. Man måste vara på alerten och med det går inte att slököra längre.

Den sista punkten föranleder också de förnumstiga råden.
1: Har du inte bytt till vinterdäck, gör det nu. Och glöm inte att noga kontrollera däcken. Är de mer än fem-sex år gamla – byt. Sticker inte dubbel ut när du drar handflatan över däcket – byt. Och när du byter, se till att köpa bra däck. Dessvärre är det nästan alltid så att de dyraste däcken är helt överlägsna med billigaste. Men de är ändå en billig livförsäkring. Inget har större betydelse för att du ska kunna hantera en besvärlig situation än dina däck.
2: Träna. Det har klagats på folk som ”buskör” i första halkan på de stora parkeringarna. Jag menar att fler borde åka dit och lära sig hur man häver en sladd och hur din bil och dess system (antisladd, abs) beter sig i verkligheten. Dessutom är det roligt. Självfallet ska det göras i lunga former och inte om nätterna.
3: Anpassa farten, inte bara efter väglaget utan också efter din förmåga att köra på halkiga vägar. Efter några veckor på snö och is kommer du att känna dig betydligt säkrare på att hantera bilen i halkan.
4: Var inte rädd. Media, myndigheter och vänner skrämmer ofta upp oss när det blir halt. Det finns ingen anledning. Att vara rädd bakom ratten är inte bra, oftast leder det till ogenomtänkta manövrar som inte är bra. Ha respekt för underlaget, men frukta det inte.

Och som Åke Cato en gång sa i sketcherna om Trafiksäkerhet: Kör försiktigt – och krama varandra i trafiken!

Jonas Bladh