Stackars shantysångare
Det började med en notis på BBC.
En ung skotte, Nathan Evans, hade satt sig framför datorkameran och sjungit tre verser av shantyn Wellerman, en traditionell sjöfararsång som lär komma från Nya Zealand. Sen delade han klippet på videoplattformen TikTok.
Tydligen hade klippet blivit en hit och fått folk som aldrig brytt sig om genren att göra sina egna versioner och remixar.
Jag hittade det som kan vara Nathan Evans original på Youtube. En allvarlig ung man som lika gärna kunde vara en rapartist sitter framför kameran, dunkar takten med vänster näve och sjunger om forna tiders valfångstäventyr.
”Soon may the Wellerman come to bring us sugar and tea and rum” går refrängen, där Evans har lagt på en eller flera stämmor.
Klippet har lånats av massor av andra sångare och musiker som sjunger och spelar med Evans originalklipp som grund.
Och vips finns det en ny genre: Shantytok.
Evans, som arbetar på posten, spelade in video i sitt sovrum i staden Airdrie väster om Edinburgh. Det tog inte länge innan ett av de få stora skivbolagen som överlevt omställningen till streamad musik erbjöd honom ett kontrakt.
I går när jag slog på P3 hörde jag ett par programledare som annars diskuterar hip hop och r’n’b prata om shanties. Jag antar att det handlade om Nathan Evans virala succé.
Skivbolaget måste arbeta snabbt för att få ut produkten på marknaden innan lyssnarna fått nog av shanties.
En stund senare spelades Nathan Evans i radion. Men det lät som en professionell inspelning, med körer och na-na-na-refränger för att förlänga speltiden över en minut.
Det hemkörda TikTokoriginalet var bättre. Till och med fast det sista ordet i den sista refrängen saknas.
Jag skänkte de åländska shantysångarna en tanke.
De som arbetat upp intresset för sångtraditionen hemma och på festivaler runtom i Europa, och som tvingades ställa in fjolårets shantyfest i Sjökvarteret på grund av covid-19.
Nu skulle de ha ett fantastiskt tillfälle att hitta nya sångare. Ungdomar som inte hade brytt sig för ett år sen vill sjunga och spela shanties. Till och med ”What shall we do with the drunken sailor”, den mest slitna av shanties, har fått ett nytt liv på nätet när skäggiga unga män och kvinnor söker efter nästa Shantytokhit.
Ett annat nätfenomen är bilden av den amerikanske västerpolitikern Bernie Sanders. Han hade ett par rejäla stickade vantar på sig vid ceremonin där Joe Biden tillträdde som president. Inget konstigt med de vantarna på våra breddgrader, men folk blev glada började klippa och klistra in honom och vantarna i alla möjliga bildsammanhang.
Klippens spridning har en djupare innebörd. Det handlar om vårt behov av gemenskap, att göra viktiga eller meningslösa saker tillsammans fast vi inte kan träffas som tidigare. Nu har jag gjort mitt för att sprida Bernie och Nathan. Vi ses på shantyfesten 2022.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.