DELA

Svettigt julväder…

Tänk att man måste svettas mitt i vintern. Så här varmt brukar det knappast vara ens på midsommarafton.
Många tidiga morgnar har termometern visat 9 grader hemma hos mig! Nog är det varmt för denna årstid. Och Anders han varken slaskade eller braskade.
Men vad gjorde Anders egentligen?
Han var mild och rätt behaglig och vad det betyder för julvädret har jag ingen aning om. Kanske motsatsen då, julen kanske blir riktigt kall och obehaglig.
Förresten hur många vet nu för tiden vad ”braska” betyder? Om det gamla ordspråket ”Anders braskar, julen slaskar” och tvärtom, fick jag faktiskt frågan häromdagen ”braskar, vad betyder det?”
Så självklart i mina öron, men inte för den som är så där en tjugo, trettio år yngre. När julen braskar (eller Anders) då är det minst några köldgrader, det ryker om andedräkten, himlen är stjärnklar och snön knarrar under sulorna. Finns det ingen snö är det åtminstone ordentlig frost på marken.
Det är precis så alla vill att julen ska vara. Snart vet vi svaret.

Vädret är bra, det bjuder alltid på samtalsämnen. Är det för varmt pratar vi om det, är det för torrt är det besvärligt, liksom när det är för kallt och för mycket snö eller regnar som himlen portar vore öppna. Egentligen är det bara när det är lagom vi inte pratar så mycket om vädret.
Och det är rätt sällan.
Man kan ju ”prata i vädret” också. Men det betyder något helt annat. Den som pratar i vädret kan man inte lita på, att prata i vädret är det samma som att hitta på och dra till med vad som helst. ”Hugger i vädret” liksom och det ger inget resultat.

Det hjälps inte vädret är synnerligen viktigt i våra liv. Det påverkar oss på många olika sätt. Höstmörker, mulet väder och lågtryck gör mig alltid trött och sömnig. Solljus och klar himmel däremot piggar upp. Fullmånen håller många vakna nattetid och kraftiga stormvindar kan göra en deppig och modlös.
Tänk om vi kunde leva precis efter årstidernas och vädrets växlingar, så skönt det skulle vara. Då skulle vi sova mycket nu, inte stressa utan i sakta mak göra det allra nödvändigaste när det är någorlunda ljust, de stunder när solen lyser fram. Vi skulle vila upp oss och samla energi i väntan på bättre tider.
I mitten på februari kunde vi mjukstarta med ett par korta arbetsdagar per vecka, sedan bygga på vartefter dagarna blir längre och ljusare. Midsommar är årets vaknaste höjdpunkt förstå, när det är ljust både dagar och nätter borde ingen ha varken lust eller tid att sova!
Men vårt samhälle bygger inte på vädrets nyckfullhet och årstidernas växlingar. Det är bara att knoga på i ekorrhjulet, jul eller midsommar – trött eller pigg, ingen skillnad.
Därför är adventstiden med alla ljus precis vad vi behöver nu. Ljus, ljus i varje hus…

MAJ-LEN LINDHOLM