DELA
Foto: Matilda Saul

Temu-förlusten är ingen förlust

    Det pågår många livliga diskussioner i samband med att den kinesiska e-handelstjänsten Temu inte längre levererar till Åland. Åsikterna varierar mellan att vara väldigt positiva till väldigt negativa. Jag kan överlag förstå att folk är frustrerade över att det ska vara så krångligt att beställa saker till Åland. Men personligen så fäller jag inga tårar över att just Temu inte levererar hit längre. Det känns som att de negativa aspekterna med den här billiga e-handeln överväger de positiva.

    Det kommer såklart alltid att finnas något lockande med de billiga priserna, men någonstans behöver man ändå stanna upp och titta på den skadan det gör. Sedan vet jag att man kan argumentera om att andra ”fast fashion”-företag är lika illa, och att det därför inte är någon poäng att peka ut just företag som Temu eller Shein. Men man måste ju börja någonstans. Sedan har vi generellt ett problem med överkonsumtion, och man kanske inte behöver ha 15 olika väskor och 13 sommarjackor, även om det är roligt att ha.

    Jag menar inte att jag själv inte bidrar till överkonsumtionen. Jag har också haft mina perioder där jag handlat på Shein, men jag har tagit ett medvetet beslut att det inte är värt det längre. Dessutom har jag märkt att e-handeln, speciellt bland mina vänner i Sverige, kan bli lite av ett beroende. Till exempel har jag en vän som brukar köpa ungefär 30 olika plagg från Shein i varje beställning, och sedan skickar hon tillbaka hälften. Det här gick så pass långt att Shein nu har förbjudit henne från att skicka tillbaka grejer, hon har alltså nått någon slags maxgräns. Det måste ändå vara ganska illa för att Shein själva ska behöva stoppa någon från att skicka tillbaka beställningar.

    Jag känner en annan tjej som har en garderob som till 90 procent består av Shein-kläder. Hon säger alltid ”men jag är faktiskt student så jag har inte råd med massa dyra kläder”, och det låter väl ganska rimligt. Men samtidigt vet jag att kläderna hon köper där inte brukar hålla särskilt länge, vilket inte är så förvånande för man får väl vad man betalar för. Det här studentargumentet förstörs lite när hon istället för att köpa dyra kläder, köper en enorm mängd billiga, det blir lite av en plus-minus-noll situation. Så min slutsats skulle ändå vara att strunta i att beställa massa billigt skit, och inte gå runt och sura över Temu-förlusten, för det finns ju fortfarande många andra alternativ på billig miljöförstörande e-handel.