DELA

Tidningsliket lever och mår bra

    Papperstidningar (och pappersböcker) har dödförklarats länge nu. Ända sedan någon fick för sig att det skulle vara effektivare och snabbare att distribuera text elektroniskt har förståsigpåarna förklarat att tidningar, detta 1800-talsfenomen, snart är försvunna.
    Det finns anledning att inte ta för hårt på det där. Det är nog sant att elektroniken klarar distributionen snabbare och billigare. Men det handlar inte bara om hur texten distribueras, utan vad som faktiskt skrivs.
    Det spelar mindre roll om man kan sitta ständigt uppkopplad mot all världens blixtrande nyhetsflöden som en annan heroinist, om ingenting som sägs är vidare intressant eller bra gjort. Här har tidningsformatet ett övertag gentemot andra medier. Ju mer tillgänglig informationen blir, desto viktigare blir det att någon sållar och behandlar nyheterna.

    Å andra sidan gör tv och radio samma sak, med snabbheten på sin sida. Men tidningen har en trumf på hand: den långa berättelsen, som kan bli reportage som publiceras i tidningen man kan ta med sig och läsa överallt.
    Ett tv-reportage kan vara en halvtimme eller en timme långt och ändå inte säga mer än 5.000 tidningstecken. Underligt nog konkurrerar den levande bilden och rösten ofta på samma villkor som det tryckta ordet vad gäller innehållet.

    När innehåll ska produceras står man sig slätt mot en organisation som är experter på det. Det mesta av nätets nyheter och reportage publiceras av mycket gamla företag, som numera sysslar med både papper och elektronik. Tidningsredaktionerna sysslar allt mer med med andra nyhetsprodukter som kan vara av olika slag.
    I framtiden kommer, enligt en debattartikel i Washington Post av Tom Rosenstiel, den tjäna mest pengar som bäst vet vad mediekonsumenterna vill ha. Där finns det ett enormt utrymme för den som tekniskt kan skaffa sig sådan information.
    Vilket format produkten kommer i är sedan en fråga om vad som passar bäst: grävande reportage placeras i tryckta tidningar, snabba nyheter kommer på nätet, från företag som sysslar med allt samtidigt.
    Dessa företag blir mer och mer intresserade av vad konsumenterna är intresserade av, och mer och mer angelägna att ta reda på det. Allt som söks på Google registreras någonstans.

    Det stora mediautbudet blir hela tiden större.
    Tidningen hittar sin plats i detta, och det handlar fortfarande om vem som gör det bäst.