Tjuv och polis
Såg ni Uppdrag granskning från SVT förra veckan? Och ni som såg, blev ni lika upprörda som jag?
Programmet handlade om alla stölder som begås av poliser i polishus runtom i Sverige. Beslagtaget gods och kontanter från brottsutredningar och värdesaker från olycksplatser bokförs noga och låses in i polishusens kassaskåp, men när ägarna ska kvittera ut pengarna eller sakerna är de spårlöst borta.
.Bara under de fem senaste åren har det försvunnit kontanter och värdesaker för nästan en halv miljon kronor från polisens förvar. Bara i år har 125 personer meddelat att de har blivit av med egendom på det här sättet.
Och då har Uppdrag granskning synat enbart fall där det finns bevis för att polisen har bokfört och skrivit under att pengar och värdesaker har tagits emot och där polisen själv erkänt att egendomen försvunnit i deras förvar.
I samtliga fall har de drabbade fått ersättning av Rikspolisstyrelsen, alltså av skattebetalarna, och stölderna har aldrig vare sig utretts eller gått till åtal eftersom intervjuade åklagare säger att bevis saknas.
Trots att man i flera fall vet exakt vilka tre chefer som haft kod och nyckelkort till ett visst kassaskåp därifrån kontanter försvunnit har man aldrig ställt ens en fråga.
Slappt i allra högsta grad, kan man tycka. Och inte heller den åländska poliskåren går fri, även om de fall som inträffat – och som Nya Åland berättat om – har några år på nacken.
År 2001 försvann 2.000 mark som beslagtagits av polisen som bevismaterial när ett inbrott utreddes. Pengarna hade låsts in i polishusets kassaskåp, men när det några månader senare stod klart att den misstänkte inte hade med stölden att göra skulle pengarna betalas tillbaka. Men pengarna var spårlöst försvunna och konstapeln Åke Mattsson betalade ur egen ficka. Summan ersattes senare av polismästare Björn Andersson.
Men 2006 hittade kriminalkommissarie Olof Lindqvist pengarna, fyra 500-markssedlar i ett kontorsrum i polishuset. Sedlarnas serienummer hade antecknats när de beslagtogs och siffrorna stämde. Vem som flyttade pengarna från kassaskåpet kom inte fram.
Samma år, 2001, försvann 10.000 kronor i samband med en stor ecstasysmuggling till Åland med Baltic Star. Pengarna hade lagts in i polisens valv men försvann spårlöst. Enligt Åke Mattsson gick det så långt att Olof Lindqvist hotade med att ta fingeravtryck på hela personalstyrkan. Då låg pengarna helt plötsligt i valvet igen.
2003 försvann en plånbok med 5.000 kronor i som beslagtogs i samband med en utredning. Pengarna lades i ett kuvert som klistrades igen och placerades i polishusets kassaskåp. När kuvertet öppnades igen fattades 500 kronor. Inte heller den stölden klarades upp och pengarna återfanns icke.
Frågan är: Vem kan man lita på om polisen sviker?