DELA

Välkommen, Kimo Sasi

    Förra veckan skrev jag en insändare till Hufvudstadsbladet. Jag fick som svar att den inte publiceras eftersom en annan skribent redan hade tagit upp samma sak som jag och förresten har jag ju en egen tidning att skriva i.
    Hmm. Det fanns faktiskt en poäng med att jag vände mig just till Hbl med mitt öppna brev till Kimmo Sasi (Saml), finansutskottets ordförande i Finlands riksdag, som nyligen i riksdagen kallade journalister arroganta, enögda, kompromisslösa och känsliga och att det därför inte var mer än rätt att tidningspressen skulle sättas åt med tidningsmomsen på 9 procent.
    Han läser nämligen Hbl men knappast Nya Åland.

    Små
    lokaltidningar är dåliga, sa han, och stora Helsingin Sanomat är usel jämfört med Financial Times.
    Internationella studier om tidningsmomsens icke-betydelse är sannare än finländska Tidningarnas Förbunds analys, slår han fast – han vars utskott inte gjort någon konsekvensbedömning av tidningsmomsen överhuvudtaget eftersom sådana ju har gjorts i utlandet. Siffrorna över prenumerationsbortfallet i tidningsmomsens spår var så olika i den inhemska analysen jämfört med de internationella studierna att de förra helt enkelt inte kunde stämma, tyckte han. Så nu är tidningsmomsen ett faktum.
    Jag anar ett förakt för journalistkåren i det som Kimmo Sasi säger. Journalister – i alla fall de som inte jobbar på Financial Times – är ett pack och ingenting kan de hålla tyst om, tycks han resonera.
    Han hamnade själv på tidningarnas löpsedlar efter en krock för några år sedan. Hans partikamrat Ilkka Kanerva har i det närmaste prenumererat på löpsedelsplatsen under flera år och står just nu inför rätta åtalad för tagande av muta när affärsmän som hade nytta av hans ställning betalade hans flotta 60-årskalas.
    Sådant skriver nog inte Financial Times om.

    Kimmo
    . Det du borde läsa är journalistreglerna. Då skulle du inse att politiker och andra makthavare faktiskt ska granskas av en fri och oberoende press. Vem skulle annars följa skattepengarnas väg så att de inte hamnar i korrumperade politikers och tjänstemäns fickor eller annars slösas bort? Vem skulle ta hand om den nödvändiga städningen i demokratins namn?
    Sug på den du, Kimmo. När du har funderat färdigt får du gärna komma på studiebesök till Nya Åland, Finlands bästa lokaltidning 2010 och 2011, för att se hur vi jobbar.
    Vi är inte så dåliga som du tror fast vi inte är Financial Times. Och våra politiker har lärt sig att de blir granskade, ibland hårt, och de tycker att det är bra även om det svider i det egna skinnet emellanåt.
    Ni kan förresten komma på studiebesök hela riksdagen och lära er ett och annat.