Vi ska ändra oss
Mitt i raketskjutandet och nyårsmiddagarna brukar nyårstalen dyka upp. Det har inte bara nyårstalats i Miramarparken, utan också i riket. När republikens president och statsminister ställer sig i talarstolen brukar det inte direkt gå chockvågor genom Åland, men en liten recension av årets upplagor kanske kan smaka bra till första fikapausen på jobbet efter jul.
Förutom de vanliga uppmaningarna till att vi ska ta hand om oss under det nya året – och sådana kan vara väl så behövliga – innehåller både president Niinistös och statsminister Katainens nyårstal en hel del om förändringar. Vi är mitt uppe i stora förändringar, och fler tornar upp sig vid horisonten.
Budskap i den stilen är numera vanliga från politiken och näringslivet. Mer sällan talas det om vad de här förändringarna faktiskt handlar om. Vi som lyssnar ska vara beredda på förändringar, men vad det är som ska ändras och hur det ska gå till är mer oklart.
President Sauli Niinistö säger att förändringen inte slutar med att vi har en välfärdsnivå som vi är nöjda med. Antagligen kommer förändringen att fortsätta. Det verkar vara det som är förändringen, att välfärden kommer att urholkas och de materiella nivåerna sänkas över lag.
Rikedomarna håller på att omfördelas, säger presidenten, fåtalets överflöd har nått helt nya proportioner.
Statsminister Jyrki Katainen talar om att Finland skakas av stora förändringskrafter. Vi måste målmedvetet och ingående förändra det finländska samhället, säger Katainen. Förändringarna kommer att vara lättare att genomföra och bli bättre om medborgarna får ha en talan, och medborgarna borde själva direkt kunna påverka förändrandet av samhällsservicen, fortsätter statsministern. Finland kommer att få ett uppsving genom nya strukturer och handlingssätt. Det viktiga för Finland är att landet är en smidig aktör ute i världen.
Det finns anledning att misstänka att de förändringar som Katainen talar om men aldring nämner är de samma som Niinistös: välfärden är för dyr samtidigt som allt fler blir allt rikare.
Ärligast av dem alla verkar Jörn Donner vara. Om inte statens och kommunernas andelar av BNP minskas så åker vi business class rakt ned i helvetet, säger Donner. Niinistö menar att Finland inte böjer sig för lite blåst, och inte heller knäcks av en lätt bris.
Vi får väl hoppas på att få lite blåst i ansiktet snarare än det Donnerska svaveloset.