DELA

Vinet måste räddas! Och världen.

    Nu har det då äntligen hänt. Efter år av varningsklockor om ozonlager, växthuseffekter, sprayburkar, bilkörning och fossila utsläpp har äntligen den Stora Väckarklockan för miljöförstöringen lanserats.
    I lördagens Hufvudstadsbladet berättar en MYCKET bekymrad Miguel Torres att klimatuppvärmningen hotar vintillverkningen. Miguel Torres är huvudman för den välbekanta vintillverkaren Torres, ett namn som bör vara känt för var och envar på Åland sedan EU-inträdet fått oss att bli mer KONTINENTALA och sippa vin vid alla tillfällen.

    Om inte
    larmet om hotet mot vintillverkningen får hela västvärlden att reagera är det bara att inse att inget får oss att reagera. Torres hotar med att druvornas odlingsområden måste flyttas norrut på grund av att temperaturen stiger och förändrar odlingsförhållandena.
    Men det är inte goda nyheter att vi på Åland kan gå från Chips-potatisodlare till Chardonnay-druvodlare. Det blir inte samma kvalitet på vinet eftersom jordmånen inte är samma som i Frankrike.
    Vinet kommer aldrig att bli sig likt befarar Torres.Miguel Torres tar hotet på allvar och har bytt sin vanliga bil till en hybridbil. Han har också genomdrivit dyra miljövänliga lösningar för vintillverkningen hos Torres.

    Fattar
    ni? Det här är inte någon vanlig Al Gore som står och predikar, detta är vingurun framför andra, en man från en anrik vintillverkarsläkt.
    Detta är som om Dionysos himself skulle nedstiga och uppmana oss vanliga dödliga att vakta vinets framtid.

    Så om
    ni struntar i att isbjörnarna dör när isflaken smälter, om ni struntar i att UV-strålningen grillar era barn med sina farliga strålar, om ni struntar i att u-ländernas marker torkar ut och att orkaner och tornados blir allt varnligare, tänk åtminstone på att ert kvällsvin kan bli av sämre kvalitet!
    För guds skull, ta cykeln så garanterar ni att er druva odlas i bästa temperatur, bästa jordmån och av den bästa expertisen. Spara på el och handla ekologiskt.
    För en dag kan det hända att favoritvinet har den där lilla bittra eftersmaken som det kan få när druvan växt i Finströmsjord istället för i södra Frankrikes bördiga jordmån, speciellt anpassad för vinodlingar.