DELA

37 år gammalt stafettrekord raderades ut

FRIIDROTT. Ålands unga sprintrar går från klarhet till klarhet – på måndagen slog 17-åringarna ett 37 år gammalt åländskt rekord då de löpte in på 46,06 sekunder på 4 x 100 meter.

De två avslutande friidrottstävlingarna ordnas på Baltic Arena i veckan. Den första gick på måndagskvällen och där slog det unga stafettlaget till genom att sätta ett nytt åländskt rekord på 4 x 100 meter i H17. Laget, bestående av Alfred Pero, Julius Holmberg, Alexander Björkén och Luca Santos tog pinnen över mållinjen på 46,06 sekunder – vilket är en putsning av det 37 år gamla H17-rekordet med en knapp halvsekund. Det gamla rekordet på 45,5 sekunder sattes av Kim Dolke, Dan Sjölund, Tom Tommiska och Petri Öhman år 1987.

– Förutsättningarna var bra på måndagen, om än inte optimala, och alla pressade varandra till verkligt fina resultat. Det ska bli intressant att se vad ett öspelslag kan göra på stafetten nästa sommar – jag vågar nästan lova en ytterligare förbättring av rekordet om växlingarna sitter, säger friidrottstränaren Frank Ottesen.

Sprintrarna hade en bra kväll också i övrigt då både Othilia Nordberg och Saga Johansson persade på 100 meter på 13,39 respektive 13,45 sekunder i godkänd vind. Bland killarna var Julius Holmberg snabbast i det individuella 100-metersloppet då också han satte nytt personligt rekord med 11,21 sekunder – bara en hundradel från Anders Bomans åländska rekord i klassen från 1993.

Säsongsavslutningen fortsätter på onsdagen med grenarna 800 meter, höjd och spjut.