DELA

Åland utan direktplats till Öspelens fotbollsturneringar på Orkney 2025

FOTBOLL. Åland blev utan direktplats till de kommande Öspelens fotbollsturneringar på Orkney – både på damsidan och på herrsidan. Nu måste man sätta hoppet till reservplatserna.– Det var verkligen tråkiga nyheter, säger en besviken ordförande för ÅIGA, Peter Enberg.

Med 309 dagar kvar till nästa sommars öspel ordnade BBC Radio Orkney en lottning för att få fram deltagande öar till fotbollsturneringarna – och Åland hamnade oturligt nog utanför, både på damsidan och på herrsidan.

15 öar vill tävla om fotbollsmedaljerna på Orkney, men bara 12 ryms med i respektive turnering. På damsidan lottades tio öar in utöver värdarna Orkney och regerande mästarna från 2023, Bermuda. Bollarna som drogs blev, i tur och ordning: Isle of Wight, Jersey, Hitra, Gozo, Yttre Hebriderna, Shetlandsöarna, Menorca, Ynys Môn, Frøya, och Guernsey. Åland fick nöja sig med att hamna på andra reservplats bakom Grönland, men före Isle of Man.

Kan ändra Ålands resplaner

Lottningen till herrturneringen blev lika oturlig för Ålands del, som drogs som 13:e lottningsboll och därmed hamnade på första reservplats. Värdön Orkney är direktkvalificerad, precis som regerande mästarna Jersey, samt Hitra som hamnade utanför turneringen på Guernsey. Övriga deltagande öar blev Bermuda, Shetlandsöarna, Yttre Hebriderna, Isle of Man, Gozo, Frøya, Ynys Môn, Menorca och Guernsey.

Ordföranden för den åländska öspelsorganisationen ÅIGA, Peter Enberg, säger att det var tråkiga nyheter att höra.

– Det kan ju verkligen ändra på våra resplaner rätt drastiskt, men det här kom överraskande så vi har inte hunnit titta på det ännu eftersom vi har inväntat lottningen, säger han och tillägger:

– Nu får vi helt enkelt hoppas på reservplatserna.

Risk för minskat öspelsintresse

Reservplatserna delas ut relativt snart då de inlottade öarna behöver betala en anmälningsavgift innan grupperna och spelschemat lottas den 30 september.

Det blir en rejält bantad trupp som reser från Åland om lottningsresultatet står sig – är du rädd att det innebär ett generellt minskat åländskt intresse för Öspelen?

– Ja, om det är färre som åker blir intresset säkert också mindre. Det har helt klart en betydelse då det redan är ett relativt litet öspel 2025.

Vad innebär det här för researrangemangen och login för den åländska truppen?

– Spontant blir det lättare, men det är ingen lättnad vi vill ha. Vi vill självklart få med alla och jag hade nog räknat med att bägge fotbollslagen får delta, det här var verkligen en negativ överraskning.