DELA

Boris Lundbergs långa dykarkarriär belönades

DYKNING. Boris Lundberg premierades i helgen med en medalj för sitt mångåriga arbete som dykinstruktör.
– Det är helt min frus förtjänst att jag fått möjligheten, säger han.
Undervisningsministeriet gav i helgen Boris Lundberg ett erkännande för arbetet han gjort för finsk motionskultur och -sport genom att tilldela honom ett förtjänsttecken i samband med Finlands dykarförbunds 50-års jubileum i Helsingfors. Diplomet var signerat av bland annat kulturminister Tanja Karpela.
Lundberg har varit verksam dykinstruktör inom klubben Nautilus i snart 30 år.
– Jag gick en dykarkurs 1974 och några år senare, 1978, knallade jag ner till klubben och frågade om de ville ha hjälp, berättar han.
Inledningsvis hjälpte han till med att bland annat bära och fylla på tuber och köra båt.
– På den vägen ramlade det iväg. Jag tänkte att det kunde vara kul att utbilda sportdykare och gick en instruktörskurs i Sverige.
Innan dess kallades en examinator in från riket då ingen på Åland hade behörighet.
– Han kom hit med morgonflyget och for hem vid ett-tiden. Men som det gick till då var helt fel, man ska inte behöva göra alla prov med en gång, säger Boris Lundberg.

Utvecklar säkerheten
Arbetet som utbildningsansvarig vid Nautilus skett ideellt vid sidan av arbetet som reservdelsförsäljare vid en bilfirma i Mariehamn. Något som han säger varit möjligt tack vare stödet hemifrån.
– Det är helt min frus (Kie Lundberg) förtjänst att jag fått möjligheten. Om inte hon stöttat mig och ställt upp hemma med våra tre barn, skulle jag inte hamnat i listorna hos förbundet och fått det här erkännandet.
Att det blivit så många år inom sporten har varit naturligt.
– Det är verkligen kul och jag trivs med det. En av drivfjädrarna har varit att jag vill vara med och utveckla säkerheten inom dykning. Det är mycket allvarligt, det finns folk som inte respekterar de normer och regler som finns, säger han och fortsätter:
– För några få slutar det allvarligt, folk dör. Vi jobbar på att minska på det.

Inga gamla misstag
I utbildningen använder instruktörerna så säker utrustning som möjligt, bland annat dubbla andningsmunstycken och avvägningsväst. Något som inte fanns när Lundberg började dyka på 70-talet.
– De flesta misstag har någon redan gjort, då är det onödigt att en ny aspirant ska komma och göra samma sak.
Många förenar dykning med vyer av korallrev och turkosa vatten, men Boris Lundberg påpekar att även Åland bjuder på fint dykvatten.
– Vi har mycket vrak till exempel. Men det finns också många ställen där man upplever att man är i en annan värld, som längs en brant bergsvägg när solen ligger på eller områden med vacker växtlighet. Många trivs med att gå i naturen och njuta utan att egentligen titta på något särskilt, det här är lite samma sak, säger han och tillägger:
– Det ger enorm avkoppling. Även om man dyker i grupp är det ensamt, tyst och lugnt. Det finns ingen som pratar, inga mobiler som ringer och ingen radio som skvalar.

Få aktiva dykare
Just nu har dykarklubben Nautilus cirka 20 aktiva medlemmar av totalt drygt 100 personer.
– Vi är alldeles för få egentligen. Men som med alla andra sporter hänger man med ett tag innan man tappar intresset. Och många som är med på kurserna säger redan från början att de bara tänker dyka när de är söderut på semester.
Någon övre åldersgräns finns inte för dykare, utan det är hälsa och kondition som avgör när det är dags att lägga grodfötterna på hyllan.
– Jag brukar säga att jag tänker hålla på så länge det är roligt. Efter det får jag väl hitta på något annat, samla frimärken eller något annat mindre fysiskt krävande, säger han med ett leende.