DELA
Foto: Jonas Edsvik

Cupmästaren tar emot ligamästaren

FOTBOLL. Seger i den inofficiella ”Supercupen” står på spel när cupvinnande ÅU tar emot ligasegrarna KuPS i dag.– En bronsmedalj är en stark motivator, säger tränare Steve Beeks.

Åland Uniteds jakt på bronspengen går vidare i dag när cupvinnarna tar emot färdiga ligamästarna KuPS från Kuopio. Det handlar således om något av ett mästarmöte, även om Åland United har 13 poäng upp till KuPS i tabellen.

För att nå tredjeplaceringen i Nationella ligan måste ÅU ta full pott, samtidigt som HPS behöver klämma dit PK-35 Vanda.

I ligaspelet har ÅU i år två förluster mot gästande KuPS, men som bekant straffade man ut laget i cup-kvarten hemma på WHA i våras.

KuPS kommer till Åland utan skytteligaledaren Lavdije Begolli som har producerat hela 25 mål på 18 matcher. Å andra sidan har man med sig tvåan i samma skytteliga, Gentjana Rochi, med 22 gjorda mål.

Tuff uppgift mot ligans bästa lag

ÅU:s trupp har några småskavanker inför matchen, bland annat är nyligen prisbelönta Olivia Ulenius och Jacqui Hand osäkra kort.

– Men vi kommer att ställa ett riktigt bra lag på planen på lördag, säger tränare Steve Beeks.

Ni har två ligaförluster mot KuPS i år, hur ska ni svänga på den statistiken?

– Jag fick samma fråga av en journalist inför cupfinalen mot HJK, och dem slog vi. I 2–3-förlusten hemma borde vi ha fått ett kryss, men hade lite otur när KuPS fick segermålet, men de är klart ligans bästa lag och det blir en tuff uppgift.

Hur stor motivator är de potentiella bronsmedaljerna för er?

– Det motiverar mycket. Vi ville naturligtvis vinna ligan i år, men en medalj är vad vi har siktat på ett tag. Att vinna cupen och komma trea i ligan vore ett klart godkänt betyg för oss.

Kvalitet på varje position

KuPS är ett ”streetsmart” och professionellt lag, menar Steve Beeks.

– De är erfarna och har inte behövt göra så stora förändringar i truppen genom åren. De vet när man har råd att ta en frispark emot sig, eller till och med ett gult kort, och de har kvalitetsspelare på varje position, säger han.

Hur mycket fokus har du börjat lägga på nästa år redan nu?

– Mitt jobb är att se till att vi är redo på lördag, men också att ÅU har bästa tänkbara utgångsläge nästa år. Jag, som fotbollsmänniska, tittar ständigt på eventuella nya spelare, och på vilka som kan tänkas lämna och så vidare. Men på lördag är det bara fokus på en sak – seger.