DELA

”Den störste” har gått bort

BOXNING. Han själv kallade sig för ”Den störste”. Få sade emot Muhammad Ali.

74 år gammal har nu den legendariske boxningsvärldsmästaren gått bort, sörjd av en hel värld.
Beskedet kom tidigt på lördagsmorgonen finsk tid. Muhammad Ali hade varit inlagd på ett sjukhus i Phoenix med andningsvårigheter. Tillståndet förvärrades av att han led av parkinson, en sjukdom som Ali drabbades av på 1980-talet.

Därmed är en av idrottsvärldens allra största stjärnor genom tiderna borta. Muhammad Ali var en fighter och profil både i boxningsringen och utanför.

– Ali är en av de största människorna jag träffat. Att bara benämna honom som boxare vore orättvist, kommenterade George Foreman, motståndare i det klassiska mötet ”Rumble in the Jungle”, enligt Reuters.

– När mästare vinner rider de på människors axlar. När Ali vann så red vi på hans axlar, förklarade pastorn och politikern Jesse Jackson Alis betydelse på Twitter.

För utanför ringen blev Ali en viktig förkämpe för de svartas rättigheter i USA.

Alla visste vem han var

 

– Det är bara att instämma i hans eget omdöme, ”störst, bäst och vackrast”. Du kan jämföra med Björn Borgs karriär, du kan åka till vilket land som helst i världen – alla visste vem Ali var, säger Björn Rosengren, mångårig ordförande i Svenska boxningsförbundet.

Och allt började egentligen med en stulen cykel. När en 12-årig Cassius Clay blev av med sin rödvita Schwinn uppsökte han en polisman som gav honom rådet att börja boxas. Sex år senare vann han OS-guld i Rom och bara åtta veckor senare gick – och vann – han sin första proffsmatch.

Segrarna skulle bli åtskilliga och spektakulära. Hans boxningsstil blev legendarisk, bäst sammanfattade i hans egna ord: ”sväva som en fjäril, sticka som ett bi”.

– Han förde upp boxningen på en nivå där den inte varit tidigare. Ali hade förmåga att finta med hela kroppen, till och med ansiktet, och vek undan när motståndarens slag kom. Motståndarna slog sig helt enkelt trötta i luften. Han hånade dem till och med genom att sträcka fram huvudet och säga ”försök att slå mig om du kan”, säger Tommy Lindström, ordförande i Svenska boxningsförbundet, till TT.

Utanför ringen kom han också att beröra och uppröra. Som 1964 när han bytte namn till Muhammad Ali från ”sitt slavnamn Cassius Clay” efter att ha konverterat till islam.

Dömdes till fängelse

 

Därefter när han vägrade att infinna sig i armén 1967 i samband med Vietnamkriget. ”Jag är Amerika, jag är den del du inte känner igen. Svart, kaxig och med självförtroende men bli van vid mig” var hans egna ord.

Alis militärvägran innebar att han fråntogs världsmästartiteln och dömdes till fängelse. Genom att överklaga domen sköt han upp fängelsedomen och vann 1971 till slut striden i USA:s högsta domstol, som upphävde straffet.

1974 gick han sedan en av sina mest klassiska matcher mot George Foreman. Inför 60 000 åskådare i Kinshasa i Zaire (nuvarande Kongo-Kinshasa) vann Ali på knockout i den åttonde ronden.

När karriären var över var Alis facit 56 segrar och fem förluster. Mot slutet fick dock Ali ta emot mycket stryk och snart uppdagades att han drabbats av Parkinsons sjukdom. Ett av hans sista stora framträdanden efter karriären var i samband med OS-invigningen i Atlanta 1996. Då fick Ali äran att tända den olympiska elden och bland dem som var på plats var Björn Rosengren.

– Jag blev väldigt rörd, han var då märkt av sin sjukdom men det genomfördes ändå på ett väldigt värdigt sätt, säger Rosengren. FNB