Ett kanonkoncept mitt på Åland
IDROTT. Besöksantalet vid Ålands idrottscenter bara ökar. John Holmberg är verksamhetschef sedan en månad tillbaka och klev på ett skepp med kraftig vind i seglen. Och han ser ytterligare utvecklingsmöjligheter.
– Det finns massor att göra ännu, säger han.
September månad 2007 hade 1.200 fler besökare än samma tidpunkt förra året i Ålands idrottscenter som består av simhall, gym, idrottshall, vandrarhem, konferensutrymme och tennisbanor. Konceptet med ett samlat center har varit mycket lyckat och växt sig stadigt sedan simhallen byggdes för tre år sedan.
Sedan drygt en månad tillbaka sitter John Holmberg på stolen som verksamhetschef. Det föll sig naturligt att söka tjänsten efter att Camilla Nylund slutat.
– Helst ville jag jobba med turism och har länge haft att göra med sportturism. Därför gillade jag helheten här med boende, mat och sport, säger Holmberg och fortsätter:
– Jag kände till personalen och hur positiv och vänlig den var, det har jag inte stött på många gånger. Inställningen här har alltid varit att besökare ska kunna komma hit efter en hård arbetsdag eller med eventuella krämpor, och må lite bättre när man går hem igen.
Barnkalas i simhallen
Han tror den ökade populariteten beror på idrottscentrets läge mitt på Åland.
– Det finns en allmän trend om att man ska tänka mer på hur man lever och att man ska röra på sig. Det märker vi också på antalet företag som subventionerar sin personals motionerande hos oss. Antalet stiger och i takt med det högst troligt även personalens välbefinnande. Folk har börjat få ögonen på anläggningen och nu kommer besökare inte bara från närkommunerna.
Vidare är turismen en viktig kugge i hjulet. Träningsläger, tävlingar, cykelturism, konferens och barnfamiljer är några av de grupper som kombinerar hälsa med boende samlat på samma plats. Trots att statistikens kurvor pekar uppåt, ser John Holmberg och hans personal framåt mot ytterligare utvecklingsmöjligheter.
– Det finns massor att göra ännu. Just nu försöker vi utveckla ett koncept med barnkalas där man fira sin födelsedag med sina kompisar genom att plaska i simhallen och sedan ha själva kalaset i kafeterian, beskriver Holmberg och tillägger:
– Vi har även ett företagskoncept kring dagskonferens med möte, mat och även tid avsatt för gym och simning.
Fräscha utrymmen
Vidare finns en helgsatsning för barn- och ungdomar inritat i framtidens program som troligen genomförs efter Godbymässan i november.
– Vi har inte något namn klart än, men det handlar om ”busiga timmar.
Han påpekar att varje besökare kan hitta sin tid vid anläggningen. Somliga tider är simhallen full av simskolor och gruppaktiviteter, medan det andra stunder på dygnet råder ett lugn i bassängen.
Därifrån utvecklades i fjol ”Sköna fredag” som arrangeras var tredje fredag med modell från Fyrishov i Uppsala. Då simmar besökarna till skenet av levande ljus och lugn musik med efterföljande matservering. Vidare arrangeras morgonsim två gånger i veckan då frukostbuffé finns uppdukat.
– Dessutom satsar vi hårt på städningen, det ska vara tipptopp överallt och det har vi fått mycket beröm för.
Vill synas utåt
Nu hoppas John Holmberg att ytterligare grupper ska lockas till Godby. I höstas fick centret boulebanor utomhus och till våren en beachvolleyplan.
– Resurserna har tidigare inte varit tillräckligt bra, utan man har haft fullt upp med driften. Men sedan verksamhetschefen kommit till ser det annorlunda ut, nu kan vi lägga krafter på att synas utåt, säger John Holmberg.