IFK vidare till kvartsfinal i Finska cupen

FOTBOLL. IFK Mariehamn tog sig i kväll vidare till kvartsfinalen i Finska cupen efter seger mot division II-laget IF Gnistan i Helsingfors med 3–0.
Målgörare för IFK var Tamás Gruborovics, Mikko Paatelainen och Dmytro Voloshyn. (Uppdaterad med kommentarer)

IFK Mariehamn spelar kvartsfinal i Finska cupen om två veckor. Mot vilket motstånd vet man dock först efter lottningen på fredag. Det stod klart efter kvällens seger mot Gnistan med 3–0 i Finska cupens sjätte omgång.
Det var Tamás Gruborovics som gav IFK ledningen i den tredje minuten. Mikko Paatelainen ökade sedan på till 2–0 i den 12:e, och i den 28:e minuten var det Dmytro Voloshyns tur att göra 3-0.
– Vi gjorde målen tidigt så vi kunde spela avslappnat resten av matchen. Vi behövde inte trycka och pressa på i 80 minuter och vänta på ett mål. Och när vi som ligalag gjorde mål i början gjorde vi det extra svårt för dem. De tvingades flytta upp och det öppnade upp luckor bakåt, säger Gruborovics.

”Kändes stabilt”
I andra halvlek blev det inga fler mål för IFK, men Gruborovics säger att det spelade minst lika bra som i den första.
– Vi rullade bollen bra och vi hittade några riktigt fina kombinationer, men tyvärr det blev inga fler mål. Även Gnistan hade några anfallsförsök men inga riktigt farliga chanser, så vi var aldrig oroliga utan det kändes väldigt stabilt, säger han.

Viktigt mål
För Gruborovics del betydde 1–0-målet hans första för säsongen inräknat Tipsligan och Finska cupen.
– Jag fick till ett skott från 35 meter som gick ribba in. Det var ett riktigt härligt och snyggt mål. Och så var det viktigt för mig. Jag fick dessutom ett mål bortdömt för jag var en aning offside, säger han.
Nu hoppas han att målskyttet lossnar även i ligan.
– Jag har haft en defensivare roll i det centrala mittfältet i år så jag har inte kommit till de chanserna som jag gjorde i fjol. Men jag kan fortfarande göra mål, det vet alla bara jag får skottchanser, säger han.

Fördel IFK
Förutom IFK gick i kväll Haka vidare till kvarten efter 1–0 mot Sudet. KuPS är också vidare efter 2–0 mot MP liksom Ilves efter 2–1 mot SalReipas. I morgon spelas de resterande matcherna i omgång sex, vilka är; TPS–FF Jaro, VPS–MYPA, KPV–FC Inter och HJK–FC Honka.
Vilket lag IFK möter i kvartsfinalen, som spelas antingen 9 eller 10 juni, vet de alltså först efter lottningen på fredag.
Att HJK möter hårt motstånd i morgon i Finska cupen, bara ett par dagar innan de spelar ligamatch mot IFK på Wiklöf Holding Arena, ser Gruborovics positivt på.
– Det ger en fördel för oss och ett bra läge att vinna på lördag. För även om Gnistan var ett helt okej motstånd så fick vi ändå en ganska enkel match, säger han.