DELA

Möt framtidens travstjärnor

    TRAV. Defilering, provstarter, voltning och slutligen upplopp.
    På ponnytravskolan får deltagarna testa på hur det är att vara kusk – på riktigt.
    – En otroligt häftig känsla, säger deltagaren Adam Ekström efter att ha defilerat hem karriärens första seger.

    Ponnytravskola är ett populärt inslag i framför allt Sverige. På nationalbanan Solvalla i Stockholm ingår ponnytravskolor i den veckovisa verksamheten men så är inte fallet på Åland – än så länge i alla fall.
    Ålandstravet har genom åren i stället satsat på sporadiska ”helgkurser” i ponnytrav. I helgen arrangerade man en så kallad fortsättningskurs, för de barn som redan introducerats i ponnytrav och där fick sju barn samsas om fyra ponnyhästar. Söndagen avslutades sedan med det som alla adepterna väntat på – riktiga tävlingslopp.
    Efter defilering och några provstarter var det dags för klassisk voltstart. Med hjälp av sina ledare lyckades adepterna lösa den något knepiga uppgiften på föredömligt vis och in på upploppet gav alla sitt yttersta för att korsa mållinjen så snabbt som möjligt.

    ”Wow!”

    Adam Ekström, vars farfar är travtränare Robert Ekström (stall Jeppas med hästar som Jeppas Maxi och Jeppas Hugo), körde Yngve till seger och var efteråt tagen av upplevelsen.
    – Wow! Vilken grej, säger Adam, som även visar sig vara en hejare på att ge segerintervjuer.
    – Det känns verkligen stort att få vinna sitt första travlopp. Jag trodde ärligt talat att det skulle gå åt skogen.
    Jeanette Karlsson har de senaste åren varit timanställd verksamhetsledare på Ålandstravet och under helgens ponnytrav var hon en av totalt fem ledare på plats.
    – Vi hoppas så klart att ponnytravet kan bli en veckovis återkommande aktivitet. Att det, precis som i fallet ridskolor, kan ske i veckorna och inte bara under sporadiska helger, säger hon och fortsätter:
    – Ungdomarna är vår framtid och ponnytrav är en perfekt introduktion för travsporten. Ponnytravskolor behövs verkligen.

    Vad talar emot återkommande ponnytravskolor?

    – Det kostar pengar och kräver ideell arbetskraft. Det är inte lätt att få ihop det, säger Jeanette Karlsson, som ändå ser på framtiden med tillförsikt.
    – Vi har ett bra samarbete med Ålandsbanken och dessutom verkar det finnas flera som är villiga att hjälpa till. Med lite tur kanske vi kan arrangera återkommande ponnytravskolor redan i vår. Det hoppas vi i alla fall.