DELA

Nyårslöften ger rusning till gymmet

MOTION. När klockan slog tolv på nyårsafton var det många som avlade löften. Ett klassiskt sådant är att motionera mera, något som de lokala gymmen märkt av.
– Vi har satt in extra pass, berättar Malin From på Avancia.

Julhelgens skinka och mimosasallad tillsammans med diverse chokladaskar får många att yttra löften på nyårsaftonsnatten. När raketerna smäller som mest och korken sprättar iväg från champagneflaskan, lovar vi att motionera mera, äta rätt, sluta röka och bli snällare mot våra partners.
Just löftena om mer träning är något gymmen tagit del av.
– Det har varit mycket folk här som tagit tag i träningen. Många vill ha en personlig tränare, så det är nog en del nybörjare här, säger Mathias Selander vid Träningsverket.
Det har gått åt både månads- och årskort.
– Vi har många nya pass här, så nu är det full fart. Mångas skollov är över och familjerna har återvänt till Åland från sina vistelser och vill köra igång med träningen igen.

Många medlemmar
Även vid Avancia är det hektiskt.
– Passen är ganska fullbokade. Vi har till och med satt in extra pass, berättar Malin From.
Har många vågat satsa på årskort?
– Det har jag inte funderat på, jag ska se, säger hon och bläddrar i datorn.
– Det har inte gått åt så många, men många köper biljetter och har blivit medlemmar.

Håll löftet
Idrottslärare Jan Strömberg har listat nio punkter på coachen.se kring hur du håller ditt nyårslöfte.
1. Skapa en hängivenhet, en övertygelse om att du vill nå ditt mål.
– välj löften som du verkligen vill uppnå och gör dom positiva
– berätta för din omgivning om ditt löfte
– gör det litet extra festligt vid starten
– tänk igenom det hela några dagar, bestäm dig inte ”fem i tolv”
2. Sätt realistiska mål
Vad har du lärt dig av tidigare nyårslöften? Vad får dig att tro att du ska klara dom den här gången? Bättre att sätta litet lägre mål och klara det än att sätta ribban för högt och inte klara det. Det är bara demoraliserande och inget framgångsrecept i det långa loppet. Undvik att ha mer än två löften, det räcker förmodligen med ett.
3. Skriv ned ditt löfte
Detta är en enkel men mycket kraftfull teknik som avsevärt ökar dina chanser att lyckas. Sätt upp ditt nyårslöfte så att du ständigt blir påmind om det
 4. Upprätta en plan
Här misslyckas många! Att säga eller skriva vad man vill uppnå är en sak, att bestämma sig för HUR man ska uppnå det är en helt annan sak. Gå inte i denna fälla!
5. Var flexibel
Försök att i förväg se vilka hinder du kan tänkas möta och planera för en strategi hur du ska komma runt de här problemen. Du kanske behöver hjälp av nära och kära här? Och hur tänker du om du behöver ”sänka ribban”? Klarar du det? Det är kanske bättre än att överge löftet helt och hållet. Nyckelordet är flexibilitet.
6. Påminn dig ofta om ditt löfte
Det är lätt att under nyårshelgen i lugn och ro bestämma sig för sina löften, men när vardagen kommer över en efter alla helger kommer du att möta dom första problemen. Sätt upp påminnelselappar hemma, på jobbet, i bilen, i din kalender så att du ständigt blir påmind när frestelsen kommer över dig att göra avkall på ditt nyårslöfte. Här finns det utrymme för kreativa lösningar och egen fantasi!
7. Skriv dagbok
För att öka medvetenheten kring ditt nyårslöfte måste du på olika sätt mäta dina framsteg. Att skriva i någon form av journal eller i en dagbok är ett sätt att medvetandegöra detta. Här skriver du om alla de gånger du känner stolthet, men också om de gånger du var nära att ge upp. Kan du se något mönster över när dessa händelser uppstår? Vad kan du lära dig av detta?
8. Involvera dina vänner
Be dina vänner att påminna dig genom att fråga dig /ringa dig/maila dig med jämna mellanrum.
9. Belöna dig själv
Även om ett bra utfört arbete kan vara belöning nog så tycker jag att du då och då lägger in i din plan små belöningar och verkligen planerar för dessa. Du kommer att behöva dessa etappmål. Det kan vara så enkla saker som biobesök, teaterbesök, en middag på restaurang. Det är viktigt att du ”firar” men se till att sprida ut dessa tillfällen så att dom inte kommer för ofta utan jämnt fördelat under året. Det är du värd!

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax